Лютий 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Тренінг: знання та навички, що врятують життя (ФОТО)

1 хвилина на читання

У Пластовому вишкільному центрі 21 лютого пройшов благодійний тренінг з надання домедичної допомоги. Організаторкою була народна депутатка України Ольга Василевська-Смаглюк.

Тренінг провела лікар-анестезіолог Оксана Малюк. Вона розповіла про ази домедичної допомоги, які повинен знати кожен. Лікар ознайомила з детальною інструкцією з надання першої домедичної допомоги та показала, як правильно робити серцево-легеневу реанімацію, штучне дихання і багато інших важливих методів домедичної допомоги.

Аудиторія була різна від дітей до більш старшого покоління. Усі присутні брали активну участь у тренінгу. Після теоретичного матеріалу кожен охочий міг одразу застосувати свої щойно здобуті знання на манекені. До речі, всі, хто не зміг бути у Пласті, але бажав долучитися до тренінгу, могли взяти участь у онлайн форматі.

Коли тренінг закінчився, його учасники поставили запитання лікарю-анестезіологу, як діяти в різних ситуаціях.

Після тренінгу з’являється таке запитання, чим звичайні люди можуть допомогти постраждалому з анафілактичним шоком? Та як зрозуміти?

– Щоб зрозуміти, що це анафілактичний шок, вони повинні зрозуміти, чому це сталось. Візьмемо до прикладу осу. Людину вжалила оса, та в неї пішла алергічна реакція, постраждалий починає задихатись. У такому випадку нічого іншого не придумано, як тільки ліки. Людина, яка допомагає, може лише підняти ноги постраждалому та викликати швидку.

Чи часто ви проводите благодійні тренінги?

– Не можу сказати, що роблю це часто, але мені дуже приємно, що є така велика зацікавленість в наданні першої домедичної допомоги.

Також вдалось поспілкуватись з народною депутаткою України Ольгою Василевською-Смаглюк.

Розкажіть, будь ласка, з якою метою ви вирішили організувати цей захід?

– Про цей тренінг мене просили виборці. Ви знаєте, що зараз масова інформаційна атака щодо можливого нападу російських військ, а тому люди починають панікувати. Просили проінспектувати бомбосховища та організувати саме тренінг з надання першої домедичної допомоги. Писали мені як в особисті повідомлення, так і на сторінці у соцмережі.

Ми зробили тренінг доступним для всіх охочих, також бучанці змогли спробувати себе в цій ролі. Є ті, хто записався  на онлайн-тренінг, вони одержали посилання на Zoom. Діти та дорослі отримали базові знання та зможуть надати допомогу постраждалому.

Васюра Вероніка та Житньок Анастасія, студентки Українського гуманітарного інституту, факультет “журналістика”