Липень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Подорож містами народних промислів від міністра Ткаченка (ФОТО)

1 хвилина на читання

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України порадив цікаву альтернативу відпочинку у горах чи на пляжі. Як зазначив посадовець у телеграмі, в нашій країні є ще один маршрут для мандрів: народні художні промисли. Тим паче, що такі поїздки захоплюють не лише новими краєвидами і знаннями, а і можливістю самим спробувати професії наших предків.

“… є ще одна причина подорожувати Україною: народні художні промисли. Абсолютно унікальні, як в кожній області, так і в кожній техніці чи напрямку. Це креатив, що існує і розвивається в Україні сторіччями. Розповім про кілька місць, де можна не лише все побачити на власні очі, а навіть і самому спробувати щось змайструвати”, – написав Ткаченко.

Пан Олександр рекомендує відвідати Опішню, Пирогів, Решетилівку, Петриківку, Рахів.

Опішня (Полтавська область) – столиця українського гончарства

Він розповів, що у цьому селищі розвивали гончарне мистецтво століттями, а зараз є можливість побачити його вишуканість і одночасно простоту форм.

У селищі є найбільший музей гончарства у Європі, музей-садиба гончарки Олександри Селюченко, музей-садиба родини Пошивайлів, музей малобудищанського гончарства і багато іншого. А також є можливість і самому відвідати майстер-клас і привезти додому глечик власного виробництва.

Пирогів (на півдні Києва) – Національний музей

Крім знайомства із народною архітектурою та побутом різних регіонів України у музеї можна також спробувати різноманітні ремесла: гончарство, плетіння з соломи, витинанка (мистецтво вирізати з паперу) тощо.

– Це буде цікаво як для діток, так і для дорослих. Впевнився сам, коли приїхав сюди зі своїми дітьми. Неймовірні емоції, – зізнався міністр.

Решетилівка (Полтавська область) – вишивка і килимарство

Орнаменти, поєднання кольорів і відтінків робить решетилівські килими справжнім витвором мистецтва. Така стилістика формувалася майже тисячоліття. я”, – підкреслив унікальність місцини Ткаченко.

Також саме тут зародилася техніка вишивки білим по білому.

Петриківка (Дніпропетровська область) – славнозвісний розпис

Подивитися батьківщину розпису, який внесли до Списку Всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, варто кожному.

– У ньому часто переважають квітки різних кольорів, виконані неординарною технікою. Тому цей вид декоративно-прикладного мистецтва дуже полюбився як українцям, так і іноземцям, – зазначив Ткаченко.

Рахів (Закарпатська область) – різьбарство

У цьому містечку можна ознайомитися із художнім різьбленням по дереву, мистецтвом – яке почало розвиватися ще за часів Київської Русі. Візерунками прикрашалися будь-які вироби з дерева – столи, скрині, посуд, ліжка. За його словами, щоб зрозуміти ці масштаби – варто навідатися у музей гуцульського різьбарства або ж на автентичні ярмарки.

“Звісно, список можна продовжувати довго: мальована кераміка в місті Косів, ковальство у Рівному, дерев’яні іграшки в Яворові, писанкарство в Коломиї. Завжди є, з чого обрати. Українські народні художні промисли через сторіччя розвивалися та змінювалися, але залишилися такими ж прекрасними”, – написав Олександр Ткаченко.

Також можете ознайомитись із ТОП міст України, які варто відвідати, від Олександра Ткаченко (ФОТО) (buchanews.com.ua)