Липень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

ТОП міст України, які варто відвідати, від Олександра Ткаченко (ФОТО)

1 хвилина на читання

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко склав свій рейтинг кращих подорожей рідною країною і запропонував всім долучитися до програми Держагентства розвитку туризму “Мандруй Україною”.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

 «У нашій країні десятки напрямків, які можна обрати для дозвілля з друзями чи сім’єю на вихідні. Або ж спланувати повноцінну відпустку. Я бував у багатьох регіонах України, і кожен з них особливий», – написав міністр.

Олександр Ткаченко розповів, які міста найбільше рекомендує для відпочинку чи культурного туризму, та що саме найбільш там цікаве:

 Переяслав

Місто з тисячорічною історією. Тут є будинок Переяславського колегіуму, де викладав філософ Григорій Сковорода. Свого часу таких колегіумів було лише три — у Переяславі, Чернігові та Харкові. І, звісно, туристична перлина — Національний етнографічний заповідник. Тут і музеї, і територія з озером та українськими хатками.

Полтава

Містичні Гоголівські місця і батьківщина Остапа Вишні, Олени Пчілки, Івана Котляревського має чим похизуватися. Диканька із Садибою Кочубеїв, Миколаївською церквою та Тріумфальною аркою, а також Полтавська галерея мистецтв ім. Миколи Ярошенка, Полтавський театр ім. Миколи Гоголя. Скористайтеся можливістю та скуштуйте полтавську кухню: верещака, галушки, вергуни, настоянка варенуха. Для гурманів те, що лікар прописав (тільки не дієтолог. А для тих, хто полюбляє активний відпочинок, є велосипедні маршрути. Кататися по таким мальовничим місцевостям — неймовірна насолода.

Чернігів

Є чудовий маршрут від Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній»: Спасо-Преображенський собор — Будинок полкової канцелярії — Борисоглібський собор — Колегіум — Катерининська і П’ятницька церкви тощо. Для культурного відпочинку обов’язково зазирніть до історичного музею ім. Василя Тарновського. Один з найстаріших музеїв країни, де розміщено 160 тисяч об’єктів. Включно із такими цінностями, як підвіска князя Мстислава, твори Шевченка з автографом. І ніяк без вечору вистав: у Чернігівському драмтеатрі ім. Тараса Шевченка.

Закарпаття

Гастрономічний рай в поєднанні з природою на грані фантастики. Винно-сирні маршрути — просто must visit!

Персональний маршрут, який вже випробував на собі і залишився в захваті: Після Сваляви заїхати на територію санаторію «Карпати» з ботанічним парком і замком Шенборнів, далі старовинний замок Сент-Міклош. Наступна точка агросадиба “Кельтський двір”, де можна послухати історії про кельтів із Закарпаття та дізнатися рецепти справжнього зілля. Наостанок — Ужгород із величним Ужгородським замком та будинком філармонії.

Черкащина

Феєрверк емоцій для поціновувачів історії та культури. Батьківщина Шевченка та Хмельницького у всій красі. У Черкасах заскочити в Черкаську філармонію, Академічний музично-драматичний театр ім. Тараса Шевченка, Палацу культури «Дружба народів». А у самій області: Холодний Яр із 1100-літнім дубом Залізняка, Заповідник «Чигирин» з резиденцією Богдана Хмельницького та Іллінською церквою у Суботові, Мошни зі Спасо-Преображенською церквою, Корсунь-Шевченківський палац, Шевченківський заповідник у Каневі…продовжувати можна довго. Вражаючі місця. До того ж береги Дніпра поблизу Канева запропонують чудові і достатньо малолюдні пляжі.

Одеса

Складно уявити літо без поїздки до перлини біля моря. Окрім пляжного відпочинку: Одеський художній музей з оновленими експозиціями, міський сад та унікальні одеські дворики, Одеський національний академічний театр опери та балету. А на кінець — катакомби, для сміливих.

У області ж незліченна кількість туристичних атракцій: Аккерманська фортеця та підземна церква в Аккермані, Центр культури вина «Шабо», Дунайський біосферний заповідник, Палац-садиба Курісів, Санжейський маяк та численні виноробні. Кожен знайде собі місце за своїми вподобаннями. До того ж, дорога вина та смаку Української Бессарабії — окремий маршрут, який заслуговує на подорож.