Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Культура споживання вина: рекомендації про вибір напою від професіонала

1 хвилина на читання

Сергій Мещерінов шість років тому відкрив у Бучі магазин, в якому він та його колеги дають поради стосовно вибору якісного вина. Професійний сомельє допоміг нам розвіяти міфи та навчив, як правильно зберігати та подавати напій.

Сергій власник «Аптеки вина» – магазина незвичайного формату по вулиці Богдана Хмельницького, 6.

– До того, як відкрити цей магазин, я довгий час працював у ресторанах, спочатку офіціантом, а потім в Україні зявилася нова професія –  сомельє,  і я зацікавився нею. Часто бачив, що люди не розуміючись на вині, просто купували етикетку чи бренд. Тому з часом з’явилася ідея зробити магазин, в якому  можу відібрати продукт та вплинути на вибір покупця, тим самим подарувати йому насолоду від вживання гарного вина. Асортимент ресторанів в магазині –  це була наша мета. А ще вином можна лікувати душу, тобто як в аптеці, так і зявилася назва  «Аптека вина».

Перший раз, побачивши Бучу, Сергій відчув потенціал цього місця.

–  Це молоде,сучасне, зелене місто. Сюди переїжджає все більше молоді зі столиці. І вони потребують якісних послуг. У Бучі все створено для людей, і ми вирішили чому б і ні? І знайшли тут своє місце.

 «Аптека вина» брала участь в форматі вуличних фестивалів.

–  У ЖК «Буча Квартал» проходив фестиваль «Фієста», там ми познайомили мешканців міста з нашим магазином.

На ранок після першого дня фестивалю під магазином була черга. І Сергій з командою зрозуміли, що йдуть правильним шляхом.

Наша розмова відбувалася в залі для дегустацій, так цей магазин має барні стійки за якими відвідувачі можуть відкоркувати пляшку вина та спожити її при правильній подачі.

 – Наша робота полягає в тому, щоб краще дізнатися потреби конкретного гостя і підібрати ідеальний напій. В Україні не особливо розвинена культура споживання вина, і багато хто не знає базових речей, які допоможуть обрати вино, – каже Сергій. – Основні критерії вибору вина – регіон походження, сорт винограду, класифікація та рік врожаю. Це основні показники, які визначають смак та аромат напою. Але про все по порядку.

Сергій розповідає, що за смаком можна визначити, яке вино краще, навіть якщо не розбиратися у класифікації. Але зробити це зможуть люди, які віддають перевагу сухому вину, тому що, наприклад, у солодких винах смак важче вирізнити через вміст цукру, який маскує недоліки винограду.

Тому одразу в мене виникло запитання: вино потрібно пити лише сухе? Сергій, запевняє, що і солодкі вина бувають теж хорошої якості, але все-таки хоче змінити смак українців, які звикли до солодких смаків.

Українців привчили до солодких напоїв. Це не означає, що вони погані, просто люди обирають не найкраще через сформовані смаки. Я намагаюся переконати людей, що сухе вино – це не просто кисле вино. Воно має свої особливі акценти, які треба вловити і зрозуміти, бо кислотність – лише один із чинників смаку, – каже Сергій.

Багато хто обирає вино за етикеткою. Власник магазину, наголошує, що зовнішній вигляд упаковки не настільки важливий.

Що стосується популярної думки, що українські вина порошкові, то Сергій запевняє, що це міф. Адже порошкове виробництво набагато дорожче, ніж просто неякісна сировина.

– В Україні винна культура завжди розвивалась повільніше, ніж в інших країнах. Традиційно в нас домінувала зернова культура – пиво і горілка. Та все ж є кілька виноробних регіонів – Закарпаття, Одещина, Херсонщина, Миколаївщина. В кожному з них є винороби, які працюють на якість, а не  на кількість.

Інколи трапляється так, що залишається почата пляшку вина. Як правильно зберігати таке вино, щоб не отримати сумних наслідків?

– Потрібно пам’ятати, що червоне вино не любить світла. Саме через це його завжди наливають у темні пляшки. Важливо, не залишати вино відкритим надовго. Максимум – три-чотири дні.  Якщо у вас хороше вино, краще, щоб воно зберігалося напівлежачи, аби пробка була завжди волога. Тому що коли пляшка стоїть, то корок з часом пересихає і втрачається герметичність. Відповідно вино починає окислюватися і втрачає свої властивості, – розповідає власник магазину.

Також важливо правильно підбирати вино до страви. Сергій зауважує, що класичний принцип «червоне вино — до м’яса, біле — до риби» – не працює.

– Чим вино краще за інші алкогольні напої?

– Модель споживання цього напою відрізняється від моделі споживання міцного алкоголю і пива. Вино п’ють не для досягнення кінцевого результату – алкогольного сп’яніння, а з дієтичних, гастрономічних і навіть естетичних міркувань. Іншими словами, щоб насолодитися смаком.

Звичайно, не обов’язково абсолютно всім ставати гурманами. Але почати звертати увагу на те, що, як і з чим ви споживаєте, потрібно – для переходу на якісно новий рівень.

– І найголовніше — навіть ліки можуть нашкодити, якщо вживати їх без міри. Тож бережіть себе та насолоджуйтесь життям у всіх його проявах, а гарне вино і відповідні наїдки нехай принесуть вам тільки здоров’я.