Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Полуничний сезон: смачно і корисно

1 хвилина на читання

В Україні розпочався сезон полуниці, яка вже з’явилася на ринках і в магазинах. Зараз можна купити здебільшого ягоду, яка вирощена в теплицях. Вона дорожча, ніж звичайна ґрунтова.

На ринку біля залізничного вокзалу нам продали полуницю по 100 грн за кілограм, і запевнили, що це зі знижкою, адже ціна – 120 грн/кг.

У Варшавському торговому комплексі продавчиня Катерина каже, що в них продається одеська полуниця, вона більша за розміром і вже солодка.

«Товару не дуже багато, але люди купують, хоча і ціна зависока – від 90 грн. Більше споживачів очікуємо, коли в продаж надійде ґрунтова. Це станеться десь за два-три тижні», – розповіла жінка.

Фермери кажуть, що багато ранньої полуниці вимерзло, але ягода ще буде. А ціна впаде тоді, коли розпочнуться масові збори.

Пік полуничного сезону очікують у середині червня. Тоді краще й закуповувати ягоду на варення або заморожування. Ціни можуть впасти до 35-45 гривень за кілограм. 

Корисні властивості полуниці

У Міністерстві охорони здоров’я розповідають, що полуниця має антиоксидантну, протизапальну, нейропротекторну дію, знижує ризик серцево-судинних хвороб, підвищує чутливість клітин до інсуліну, покращує стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижує ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати.

Полуниця багата на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти, а вміст вітаміну С у ягодах не зменшується, якщо їх зберігати в холодильнику, стверджують у МОЗ. Також у цих ягодах є вітамін К та фолієва кислота, калій і магній, глікозиди.

Як вибрати ягоди

Головний критерій, за яким оцінюють будь-який продукт, – це свіжість. Вибирайте полуницю щільну, блискучу, із зеленим хвостиком. Без нього вона дуже швидко висихає.

Гарна полуниця відрізняється яскраво-червоним кольором і гладкою шкіркою. Не беріть занадто темну ягоду – швидше за все, її обробили нітратами. Така полуниця може бути шкідливою для здоров’я. Плями на ягодах свідчать про те, що в них вже почався процес гниття.

Полуниця не повинна пахнути сторонніми запахами – добривом, гниллю тощо. Лише аромат зрілих ягід! Якщо ж полуниця не має запаху, то вона була оброблена хімікатами, що провокують швидке дозрівання. Такі ягоди краще не брати, вони можуть спричинити алергічні реакції і отруєння.

Насіння на свіжій стиглій ягоді повинні бути в деякому заглибленні.

Полуниця, яку не обробляли хімікатами, залишає невеликі плями соку на посуді. Якщо ягоду помили, то вже через кілька годин, вона має пустити сік.

Гарна полуниця повинна бути солодкою на смак. Якщо ви відчуваєте гіркоту або металевий присмак, значить, при вирощуванні ягоди використовували нітрати, тому її краще не куштувати.

Вживаємо правильно

Щоб все було гаразд після споживання полуниці, потрібно дотримуватись простих правил:

  • ягоди слід неодмінно мити, навіть якщо вони виглядають чистими. Це позбавить їх збудників хвороб та зменшить кількість пестицидів. Найкраща науково обґрунтована порада – залити водою із содою (10 г на 1 літр), залишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк, розповідають у МОЗ.
  • якщо ви бачите зіпсовані ягоди, знайте: фунгіциди – препарати, що застосовують у боротьбі з хворобами рослин для знищення або пригнічення росту грибів та їхніх спор, більше не діють, і така партія полуниці відносно безпечна. Тільки не забудьте помити і викинути всі зіпсовані полуниці.
  • якщо у вас схильність до атопічного дерматиту чи ви даєте полуницю дитині вперше – приготуйте полуничне пюре і 10 хвилин його прокип’ятіть або відправте в мікрохвильовку.