Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Програма «Здорова громада», щоб продовжити активне довголіття

1 хвилина на читання

Проєкт “Здорова громада” функціонує для покращення здоров’я людей – однієї з базових цінностей і запоруки соціально-економічного розвитку держави та громад.

Людина розглядається як безумовна цінність нашого суспільства. Ціль проєкту – покращити здоров’я населення громади, здійснення якої потребує багато досліджень, планомірної вибудованої роботи та впровадження різних заходів і методів не лише для лікування, а в першу чергу для профілактики захворюваності.

І це робота не одного дня чи місяця. Потрібно довести до розуміння більшості місцевих жителів, що їм необхідний здоровий спосіб життя. А також створити умови, які б допомогли населенню скористатися цією порадою і зміни свої щоденні звички на корисні для власного здоров’я.

Пріоритетні напрямки робочої групи «Здорова громада»

Група проєкту вже впровадила кілька ідей, що сподобалися бучанцям, й зараз працює над черговим етапом – створення галузевої цільової програми розвитку у сфері здоров’я. Вона буде включати дієві заходи з акцентом саме на формуванні здорового способу життя, як профілактика виникнення важких захворювань та їх ускладнень.

Для цього на черговій зустрічі учасники групи разом зі своїми тренерами,  спілкувалися із фахівцями з німецького міста Kinzigtal,  про порядок роботи з даними для прийняття рішень щодо здоров’я громади. Адже закордонні партнери вже мають подібний досвід.

«У робочу групу по підготовці цільової програми включили медиків, фахівців соціального сектору, економістів, активістів з громадськості, долучають до її роботи експертів, – розповіла Лариса Матюшенко, керівниця відділу охорони здоров’я БМР, учасниця проєкту «Здорова громада». – «Обов’язково серед населення будуть проводити анкетування, опитування, також вивчення досвіду як інших регіонів країни так і закордонного. При створенні програми будуть опрацьовувати побажання громадян, враховуватимуться пропозиції за принципами доказової медицини».

Мета цього комплексу робіт – запровадити якісні заходи, які сприятимуть профілактиці захворювань, а не лише лікуванню.

Як розповіла пані Лариса, з огляду досвіду уже проведеної роботи, учасники «Здорової громади» дійшли висновку, що необхідно вивчити статистичні дані стосовно населення і медичних послуг. І виходячи з цих обгрунтованих даних міркувати, що можна зробити корисного, щоб зменшити захворюваність, і знизити ускладнення від них.

Продовжити активне довголіття

Основним завдання програми є

  • забезпечення мешканців міста Бучі медичними та профілактичними послугами,
  • необхідністю підтримки закладів охорони здоров’я,
  • збільшення їх можливостей для своєчасного виявлення та профілактики захворювань,
  • підвищення рівня ефективності забезпеченості пацієнтів необхідною медичною допомогою.

Тобто, якщо більшість громадян будуть підтримувати здоровий спосіб життя, а місцева влада сприятиме цьому, впровадивши певні заходи, можна значно зменшити кількість людей, які страждатимуть на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, онкологічну патологію, і, що не менш важливо, значно знизити ступінь тяжкості цих хвороб, запобігти смертності в працездатному віці.

Для цього скласти галузеву цільову програму, яка буде включати дієві заходи по покращення стану здоров’ю, у якій буде акцент саме на:

  • формуванні здорового способу життя, як профілактики захворюваності, включаючи досвід роботи групи;
  • популяризації здорового способу життя;
  • підвищення рівня поінформованості населення та органів державної влади про стан здоров’я населення;
  • заохочення до здорового способу життя;
  • формування та реалізація стратегій імунізації населення;
  • подовження активного та працездатного віку населення;
  • вжиття заходів  щодо виявлення захворювань на ранніх стадіях.

Проєкт реалізується за допомоги Харківської експертної групи підтримки медичної реформи та за участю програми «U-LEAD з Європою» і ГО «Інститут сталого розвитку громад», благодійного фонду «Здорові рішення».