Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Про бучанських героїв Віталія Бабича, Рустама Байкара, Давіда Магір-Огли Гасимова (ФОТО, ВІДЕО)

1 хвилина на читання

Відкриттям меморіальних дошок на фасаді Бучанської гімназії № 2 вшанувала громада міста пам’ять героїв, полеглих у великій російсько-українській війні. Це – спецпризначенець Віталій Бабич, боєць ЗСУ Рустам Байкар, азовець Давід Магір-Огли Гасимов.

Тепер вони навічно нагадуватимуть про свою звитягу учням, батькам і колективу школи, в якій колись навчалися. Будуть для них взірцем відданого служіння рідній Україні. Перед велелюдним зібранням виступили міський голова Анатолій Федорук та матір героя Тетяна Миколаївна Байкар. Панахиду служили о. Андрій та о. Ісакій.

Ця подія знаменна саме тим, що територіальна громада буде назавжди пам’ятати цей день 24 лютого 2024 року, коли наше мирне життя було віроломно порушено російськими загарбниками. Люди будуть знати, цінувати, вшановувати наших героїв. Загальноосвітня школа, яка сьогодні приймає ці меморіальні дошки, буде з покоління в покоління нести пам’ять про героїв визвольної війни України, які навчалися в її класах і полягли на полі битви проти агресорів.

Анатолій Федорук зокрема зазначив: «Шановні члени родин загиблих героїв, однокласники, друзі – всі, хто прийшов вшанувати їх сьогодні. Жодні слова не можуть повернути найріднішу людину. Але ми усвідомлюємо, що пам’ять ваших дітей, ваших братів має бути увічненою, щоб всі з шаною і повагою пам’ятали їхній життєвий шлях і їхній подвиг. Співчуття вам, дорогі родини, і шана за наших героїв».

Мер нагадав, що в Бучанській громаді з моменту вторгнення росіян вже 221 захисник віддав найцінніше, своє життя, в цій десятирічній війні. Він запевнив, що родинам загиблих захисників невідкладно надається всіляка підтримка і допомога з боку міської влади.

Матір Рустама Байкара подякувала всім, хто прийшов пом’янути наших геройських захисників, схилитися перед подвигом їхнього життя. Тетяна Миколаївна розповіла присутнім про те, що її син перед своєю загибеллю спас дуже багато своїх побратимів. Бійці поважали Рустама і любили його, як брата. Жінка подякувала, що сина нагороджено (посмертно) орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Нагороду матері героя вручив, від імені Президента України, міський голова Бучі.

Присутні вшанували пам’ять героїв покладанням квітів. І молитовно схилили голови перед тими, хто встав на захист суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

Віталій Бабич

Оборонцю з позивним «Майор» було 35 років.

Віталій працював поліцейським: спочатку оперуповноваженим МВС, потім у новоствореній Національній поліції України, де дослужився до заступника начальника відділу.

У 2021 пройшов відбір до батальйону спецпризначення Київської області «Миротворець», який виконував бойові завдання на території Донецької та Луганської областей.

З початком повномасштабної війни захищав Київщину, а пізніше поїхав воювати на Донеччину. Загинув у Краматорську під час авіанальоту – у будинок, де він відпочивав разом з побратимами, прилетіла ракета.

Віталій збирався одружитися, мріяв про дітей та будував свою оселю із двома дитячими кімнатами.

Загинув 19 липня 2022 року під час авіанальоту у Краматорську Донецької області.

У Героя залишилися батьки, брат та наречена.

Давід Магір-Огли Гасимов

26-річний солдат, гранатометник 3-ої окремої штурмової бригади “Азов” ЗСУ, позивний «Фауст». 

Давід корінний бучанець. Військову службу проходив з 2016 по 2019 роки в лавах Національної гвардії України, де брав участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини. З перших днів повномасштабного вторгнення російських військ став на захист суверенітету України.

Загинув під час важких боїв поблизу Бахмута, штурмуючи ворожі позиції.

У мирний час займався спортом, брав участь у змаганнях.

Мама, сестра та два брати залишилися у Давіда.

Рустам Баркар

Солдат з Бучі, який загинув, захищаючи незалежність своєї країни та її жителів від російських загарбників.

Хоч і працював будівельником, та у травні 2022 Рустам пішов захищати Україну і вступив до лав Збройних сил України.

Був вогнеметником роти радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Загинув 12 січня 2023 року у місті Курахове на Донбасі.

Микола Дем’янов