Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Зустріч міського голови з членами Молодіжної Ради Бучанської громади

1 хвилина на читання

Анатолій Петрович Федорук прийшов привітати і разом з тим націлити членів Ради на продуктивний результат. Адже вони працюють разом з вересня – хто перший рік, хто більше, а дехто приєднався нещодавно. Ми – велика європейська родина.

Для нас, трьох новачків у Раді, ця діяльність є дещо незвичною справою. Мені подобається процес формування кращого колективу, який відбувається через спілкування один з одним, узгодження дій, делегування, – Настя (Синяківський ліцей).

Представники Молодіжної Ради підготували питання для Міського голови

Прошу Вас розповісти про перспективи утеплення нашої школи, яке розпочалося, а зараз опинилося у замороженому стані, – Аня (Бучанський ліцей №3).

Анатолій Федорук, – Взагалі, як вам відомо, ліцей №3 чи не найбільше постраждав від російської збройної агресії. Власними зусиллями і коштом громади в школі здійснили прибудову, поставили вікна, налагодили опалення, провели ремонт, обладнали інклюзивний центр. І все це понівечили окупанти до невпізнаваності – жодного вцілілого вікна, потрощені двері і приміщення. Тому нам довелося заново розробляти документацію, щоб все відновити і дати надію дітям мікрорайону повернутися до рідної школи. На все потрібно було розуміння, кошти і час, знайти спонсорів та десятки будівельних бригад. Через рік після деокупації ми досягли результату – першого вересня школа вже змогла прийняти навіть більше дітей, ніж у довоєнний період.

Щодо утеплення, маємо надію, що наступного року школа буде повністю утеплена. Для цього залучимо кошти місцевого, обласного і державного бюджетів. Не забуваймо, що на території біля закладу для внутрішньо переміщених осіб облаштовано модульне містечко, яке потребує догляду, як і навколишня територія школи. Сам ліцей став легендарним і перебуває в центрі уваги різних дипломатичних місій, які також організовують збір коштів на відновлення.

Ще одне питання – про укриття ліцею №3, адже зараз усі класи використовують підвальні приміщення під початковою школою, які дійсно добре обладнано, Настя (Синяківський ліцей):

Анатолій Федорук, – Так, є стара будівля школи і нове крило для початкових класів. Під старою школою, на жаль, немає належних інженерних можливостей. Ми ретельно вивчили це питання. Тому єдине рішення – це спорудження окремого укриття поряд з ліцеєм, яке в разі повітряної тривоги вмістило б усіх учнів, учителів і працівників для їхньої безпеки. Зараз розробляється відповідна кошторисна документація, адже йдеться про 60-80 мільйонів гривень. Цілком логічно, ця споруда повинна мати подвійне призначення. Вона має бути функціональною. Один з варіантів – це будівництво спортивної зали, бо наявна не витримує навантаження.

Молоде покоління цікавилось буденним життям Міського голови та про його відпочинок

– Хочу запитати, як проходить звичайний робочий день міського голови Бучі, з огляду на приїзд чисельних делегацій, про які ми читаємо в газеті «Бучанські новини»?,Анастасія (ліцей №8).

Анатолій Федорук, – Маю усталений щоденний розпорядок: підйом о 5:20 ранку, вихід з дому о 6:20. Далі – ранковий об’їзд міста, перевірка діяльності комунальних служб, аварійних бригад, з якими підтримуємо негайний радіозв’язок. Ознайомлення із загальною ситуацією в місті. У понеділок обов’язково проводимо ранкове планування календарних справ за всіма напрямами міських служб. Середа – це приймальний день міського голови. І тут стикаємося із ситуацією, коли люди замість того, щоб вирішувати свої питання у заведеному робочому порядку, йдуть натомість до міського голови, щоб їх вислухали і розрадили. Решту днів, з огляду на особливості воєнного стану, працюємо, так би мовити, сьогодні на сьогодні, забезпечуючи серед всього іншого надання соціальних та адміністративних послуг. Звичайна робота, як у ваших батьків і матерів, незалежно від того, де вони працюють. Звичайно, у міської влади є своя специфіка – ми живемо в складний час, і перед нами складні завдання з виконання особливої місії з відбудови зруйнованого міста, його відновлення і вдосконалення.

А як виглядає Ваш відпочинок,Анастасія

Анатолій Федорук, – Найкращий для мене відпочинок це бачити фактичний результат своєї роботи. Ось 18 грудня відкрили такий знаковий об’єкт – фабрику-кухню. З її відкриттям докорінно зміниться система харчування в школах і дошкільних закладах нашої громади. Ця подія дає нам задоволення і позитивні емоції.

Анатолій Федорук дав поради та настанови лідерам Ради.

Що особисто для Вас є розвитком Бучанської громади?,-Анастасія (ліцей №4).

Анатолій Федорук, – Розвиток громади – це, коли кожен громадянин, незалежно від віку, може отримати ту чи іншу послугу. Тут йдеться не лише про те, що послугу може забезпечити тільки муніципалітет. Це може бути і місцевий бізнес. Наведу у приклад ТЦ «Авенір Плаза». Тут можна записатися в басейн, провести зустріч у затишному місці, або переглянути фільм тощо. Це комплекс із багатьма опціями. Нехай не безкоштовно, але для задоволення потреб наших людей. Нам треба було мотивувати будівельників, що такий комплекс необхідний. Ще один приклад – це «Макдональдс», який зазвичай відкривають у містах-мільйонниках, обласних і курортних центрах. У Бучі його відкрили завдяки нашим численним зверненням, проханням і запитам містян.

Що б Ви порадили нам як лідерам учнівського самоврядування?,- Поліна (ліцей №3):

Анатолій Федорук, – Ми всі, як українці, якою б справою не займалися і які б посади не обіймали, маємо особисті відповідальності. Ось до прикладу, хтось потрапив за кордон із міркувань безпеки під час російської агресії, а хтось просто мав змогу побувати в інших країнах як турист. Перебуваючи там, наші люди мають можливість порівнювати життя у них і в нас.

Моя перша порада вам – позбутися почуття меншовартості, не вважати себе людьми з околиць Європи. Ми маємо поважати себе і своїми діями робити все належне, щоб нас також поважали. Досягнувши цього, ми обов’язково будемо успішними і в Україні, і на теренах Європи. Тому що ми – велика європейська родина.

Кілька груп з Бучі відвідали місто Дюнкерк на запрошення. Так ось, міський голова цього французького міста в телефонній розмові висловив своє приємне враження про дітей з Бучі. Він був здивований, наскільки наша молодь відкрита, обдарована, освічена і грає на музичних інструментах, а в них не так. Тож нам з вами є чим пишатися. Треба тільки навести лад тут, у нас в Україні.

На заключення піднялись питання з приводу очікувань від Молодіжної ради та шляху Міського голови до отримання посади.

– Які очікування у міського голови і громади щодо Молодіжної Ради?,Поліна:

Анатолій Федорук, – Учнівське самоврядування – це один з етапів становлення безпосередньо вас як особистостей і лідерів. А у вашому шкільному колективі – це один з елементів розбудови громадянського суспільства. Обирати і бути обраним – це покладання надії і делегування відповідальності. Як члени учнівського самоврядування ви глибше усвідомлюєте свою роль у служінні іншим. Коли ви в класі, в школі, в громадській діяльності вирішуєте якісь питання, ви вчитеся гарно продумувати і ставити задачі і знаходити шляхи їх реалізації. Із сучасної історії українського суспільства треба взяти урок.

Після проголошення нашої незалежності ми занадто покладалися на економічний потенціал і багаті природні ресурси, нехтуючи формуванням почуття особистої відповідальності за розквіт країни. На жаль, у цей бік не робилися кроки до зміцнення державності. Тому сьогодні важливо через учнівське самоврядування і розвиток особистості формувати нову генерацію українців, які не будуть всі проблеми перекладати на владу, а побачать свою відповідальність на всіх рівнях – від прибирання навколо будинку до обговорення державного бюджету громади і ухвалення рішень. Беручи практичну участь у лідерстві, ви фактично зсередини оцінюєте реальний стан речей і докладаєте зусиль для вдосконалення. А в майбутньому дорослому житті вам буде легше сприймати та аналізувати інформацію. Свідомо йдучи по життю, ви уникнете розчарувань від незрілих очікувань. На такому життєвому шляху ваші мрії дійсно збуваються!

-Який процес треба пройти, щоб взяти відповідальність за всю громаду?,- Катерина

Анатолій Федорук, – Для міського голови каденція перебування на посаді – це чотири роки. Далі вибори, як екзамен. Люди оцінюють роботу, виконану високопосадовцем, його командою і в демократичний спосіб довіряють йому майбутню каденцію: виконувати нову програму дій з розвитку і покращення міста. Вам обіцяю зараз: у свою програму дій включаю зведення молодіжного центру. Депутати також обираються демократичним шляхом. Це найкращий шлях, тому що народний обранець підзвітний і підконтрольний громадянам.

Про результати відвідування Південної Кореї.

 Анатолій Федорук, – Цим поїздкам передувала робота контактної групи, зустріч із корейською державною делегацією, обговорення з Президентом Республіки Корея питання індустріальної зони «Bucha Techno Garden», зустрічі на форумі у Варшаві, приїзд представників корейської компанії «K-water» до Бучанської громади.

У Сеулі було підписано і задекларовано домовленості, які перевершили всі наші очікування. Угоди передбачають роботи з водозабезпечення нашої громади, створення очисних каналізаційних споруд. У травні, разом із «Бучасервіс», корейська фірма вже планує представити попередню проєктну документацію до системи водозабезпечення. Що стосується «Bucha Techno Garden», то він буде розвиватися на території між Бучею, Ворзелем і Мироцьким, до Блиставиці і Луб’янки, охоплюючи аеропорт «Антонов» з його інфраструктурою. Завдяки цьому наша громада отримає позитивну динаміку у своєму розвитку, і цей проєкт матиме хороші перспективи для випускників шкіл зокрема. У найближчі 3-5 років з’являться промислові потужності, а з ними і нові робочі місця,  докорінно зміниться рівень життя в наших населених пунктах. Нині переважна більшість людей їздить на роботу в Київ і проводить половину життя в транспорті.

На закінчення зустрічі Анатолій Федорук подарував Молодіжній раді екологічну мапу Бучанської громади. А також побажав членам ради приходити на наступні спільні зустрічі з ще більш робочими і проблемними питаннями, які турбують молодь. Щоб не проминати найнеобхіднішого і найактуальнішого. Щоб разом знаходити рішення і ресурси задля досягнення позитивних результатів.

З боку молодіжних лідерів прозвучала пропозиція детальніше ознайомитися з роботою різних відділів муніципальної влади, пройти певну практику. Це допоможе юнакам і юнкам краще орієнтуватися у виборі шляху в житті. Своєю чергою, міський голова закликав лідерів молоді бути готовими прийняти гостей із відповідних молодіжних організацій країн-партнерів, а також відвідати їх. Така синергія дасть змогу молоді познайомитися, відчути одне одного, побачити плюси, щоб працювати у цьому напрямку, а також мінуси, щоб удосконалюватися.

Записав Микола Дем’янов