Грудень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

До Уваровського Дому передали унікальні вишиті рушники та старовинні сорочки (ФОТО)

Багато вишитих рушників, українських жіночок сорочок і домашніх дрібничок, які вражають малюнком, чіткістю узорів, художнім смаком, вишила за своє життя бучанка Євдокія Кобища та її бабуся. Цей скарб пані Євдокія подарувала Музею.

Ця жінка 55 років мешкає у Бучі, понад 40 з яких пропрацювала вчителькою початкових класів.

Звати її Євдокія Петрівна Кобища. Мабуть, не десятки, а сотні бучанців згадають це ім’я, думками повертаючись у дитинство. А в історії музею “Уваровський Дім” це ім’я тепер буде жити вічно!

Та треба почати з невеличкої історії, яку розповіла сама Євдокія Петрівна. Родом вона з Чернігівщини. Ще коли малою була, разом з мамою зацікавилася вишиванням.

– А що було робити, – згадує жінка. – Вечорами сиділи при гасовій лампі і вишивали за розмовами. Традиція передавалася від покоління до покоління: мені – від мами, а мамі – від баби…

Бабуся пані Євдокії родом з ХІХ століття, прийшла у цей світ 1888 року, а пішла у засвіти – у 103.

Залишила по собі цілий скарб вишивок. Багато рушників і домашніх дрібничок, які вражають малюнком, чіткістю узорів, художнім смаком, вишила за своє життя і Євдокія Петрівна.

А настав час, і почала вона шукати, кому передати це багатство. Бо дуже хоче, щоб народна творчість не зникала, а зберігалася для наступних поколінь. З цим і звернулася до Відділу культури, національностей та релігій Бучанської міської ради, де вислухали і запропонували зустрітися із пані Євдокією. Самій їй ходити вже важко, тому оглядини відбулися прямо у неї вдома.

У підсумку – музей поповнився неповторної краси колекцією вишитих рушників і старовинних жіночих сорочок.

Ми дякували за подарунок Євдокії Петрівні, а вона – нам, розповідає Алла Багірова, директорка Музею “Уваровський Дім”.

– Кращого місця, як музей, для моїх робіт, годі й шукати, – із щирою посмішкою примовляла меценатка…

Так що, чекайте на виставку української вишивки.