Листопад 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Пандемії немає, а COVID-19 – є! Чому так важливо вакцинуватися?

1 хвилина на читання

Senior man with safety mas getting vaccinated with covid 19 immunity vaccine, nurse injecting prevention vaccine

Пандемія коронавірусу завершилася. Але це не значить, що хвороба зникла. Це означає, що лікарі по всьому світу вивчили особливості перебігу інфекції, знають, як з нею боротися, тож COVID-19 перейшов у категорію сезонних хвороб – як грип чи інші ГРВІ.

Ось і зараз, з настанням холодів, українські медики фіксують зростання захворюваності на COVID-19.  Пік прогнозують на листопад. Нині у нас найбільш розповсюджений Омікрон, але незабаром з Європи до нас прийде новий штам – Пірола, який вже поширюється у світі. Особливості цих штамів – висока заразливість. Тому, на жаль, українці знову хворітимуть на коронавірус.

Ця хвороба небезпечна своїми наслідками в першу чергу для людей літнього віку і людей з хронічними захворюваннями.

З віком імунна система слабшає, а віруси можуть спричиняти ускладнення захворювань серця, нирок та інших органів, не кажучи про летальні наслідки.  

Як відомо, найкращим захистом від інфекційних хвороб є колективний імунітет. Це коли більшість населення або перехворіла, або вакцинувалася, і вірус більше «не чіпляється» або не так сильно вражає організм.

Однак з COVID-19 ситуація інша. Навіть люди, які перехворіли на коронавірус або зробили щеплення, можуть знову підхоплювати захворювання, тому що вірус мутує. Сенс вакцинації у цьому випадку – запобігти важким ускладненням, і з цим щеплення чудово можуть впоратися.

До того ж, чим більше людей вакцинується, тим більше захищені від вірусу групи ризику, зокрема літні люди. За даними МОЗ, 15 з половиною мільйонів українців уже отримали дві дози вакцини, а 3.2 мільйона – отримали бустер. 

Світові медики одностайні: упередити важкий перебіг захворювань може тільки вакцинація. Україна до цього готова. Поліклініки мають достатньо безкоштовних вакцин проти коронавірусу.

«COVID-19 має властивість активізуватися в так званий епідсезон, в Україні це осінь-зима,  – розповідає головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. – Зараз в Україні достатньо вакцин, тому перед епідсезоном якраз треба приділити цьому увагу, прийти до пункту вакцинації, щоб мати захист від коронавірусу під час підйому рівня захворюваності».

COVID-19 подібний до сезонних захворювань, таких як грип. Імунітет проти цих хвороб може поступово ослаблюватися із сезону на сезон. Тому групам ризику, зокрема літнім особам, рекомендується проводити бустерні щеплення для підсилення імунітету.

Це не означає, що перед кожним епідсезоном треба починати новий курс вакцинації. Ті, хто ще не вакцинувався, мають зробити два щеплення з перервою у місяць, а потім бустерні дози через кожні 5 місяців.

Тим, хто вже має три дози, лікарі рекомендують робити четверте і п’яте щеплення, так само з перервою у п’ять місяців. Однак навіть якщо пройшло більше часу від попередньої дози, бустер все одно буде ефективним.

Щеплення від коронавірусної інфекції в Україні безкоштовне, а вакцин – 5 мільйонів.

Зробити щеплення можна через запис у системі Helsi, у сімейного лікаря чи без попереднього запису у пункті щеплення. Таких в Україні близько 2 тисяч. Для віддалених районів та прифронтових зон працюватимуть мобільні медичні бригади, які теж можуть провести щеплення. Головне – бажання.

Імунолог Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики запевняє: «Ті вакцини, які є в наявності в Україні, вони продовжують захищати від важкого перебігу COVID-19, навіть якщо це новий штам Пірола».

Однією з причин, чому люди не розуміють необхідність вакцинації, є брак інформації. Тому крім організації щеплень, необхідно займатися і просвітницькою роботою. З цим завданням державі допомагають міжнародні партнери. Одним з таких партнерів є проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».  Проєкт розрахований на п’ять років і полягає у допомозі уряду України протидіяти загрозам громадському здоров’ю і  виконувати критично важливі функції у цій системі.

Його керівниця  Альона Герасимова розповідає:

Ми запускаємо інформаційну кампанію по всій Україні для того, щоб підняти обізнаність серед населення, щоб люди розуміли, знали, навіщо потрібна вакцинація, не боялися, а зберігали своє здоров’я.

Пам’ятайте, що вакцинація – найкраща профілактика важких ускладнень, які особливо небезпечні для старших людей. Шануйте себе. Піклуйтеся про себе та близьких. Вакцинуйтеся!

Катерина Степанова