Листопад 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Інсульт – вчасно розпізнати симптоми

1 хвилина на читання

15 мільйонів людей у всьому світі щороку страждають від інсульту, з них 5 млн помирають, 5 млн отримують інвалідність, і ще 5 млн одужують. На жаль, 30% людей віком до 45 років не знають ознак цього захворювання.

Про цю небезпечну хворобу розповідає сімейний лікар Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Пограбська.

«Дуже дорогоцінним є час! – наголошує лікар. – Чим швидше людині нададуть кваліфіковану медичну допомогу – тим більше шансів на одужання та реабілітацію.»

Симптоми інсульту легко запам’ятати за абревіатурою «МОЗОК»:

  • М – порушення мовлення – вимова нерозбірлива та сплутана;
  • О – людина не може посміхнутися, при посмішці опускається куточок рота “крива посмішка”;
  • З – запаморочення – втрата рівноваги, координації при ходьбі, різкий головний біль (ніби від удару);
  • О – очі – раптове погіршення зору, двоїння в очах;
  • К – кінцівки – раптова слабкість, оніміння, частіше з однієї сторони,людина не може одночасно підняти обидві руки вгору або одна рука занадто слабка й не ворушиться.

«Вчасно розпізнати інсульт – врятувати життя! Тому, якщо раптом ви помітили у людину хоча б один з цих проявів – негайно викликайте екстрену медичну допомогу – телефонуйте 103.» – наголошує Юлія Пограбська.

Памʼятайте, що, очікуючи на «швидку», людині з ознаками інсульту не можна: рухатися, давати їсти та пити, приймати таблетки.

Як діяти до приїзду швидкої медичної допомоги:

 Заспокоїти постраждалого і поясни, що допомога близько.

  •  Надати постраждалому максимально зручного для нього положення (рекомендовано підвищене положення голови до 30 градусів), а також забезпеч йому вільне дихання, розстібнувши тугий комірець.
  •  Постійно наглядати за постраждалим до приїзду медиків.
  •  У разі погіршення стану повторно викликати екстрену медичну допомогу.
  •  За можливості зафіксувати час появи ознак інсульту.

Надважливо

надати спеціалізовану допомогу у межах 4-х годин після прояву ознак інсульту, щоб уникнути тяжких ускладнень, наприклад паралічу кінцівки(кінцівок) чи незворотного порушення мови, смерті пацієнта.

Щоб запобігти інсульту, дуже важливо контролювати наявні захворювання серцево-судинної системи, особливо артеріальну гіпертензію та цукровий діабет. Варто контролювати й рівень холестерину в крові. Ну і, звісно, відмовитися від куріння, алкоголю, здорово харчуватись і вести активний спосіб життя.

  • Бережіть себе та турбуйтесь про власне здоров’я! Бути Здоровим – турбота кожного про своє здоровʼя.