Календар

Вересень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Архіви

21.09.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Надія Новикова: «Орден княгині Ольги» – це шана і відповідальність» (ФОТО)

1 хвилина на читання
Науковець, методист, волонтер і вчитель Надія Новикова дуже багатогранна, та всі її проєкти об’єднує одна мета – зробити світ кращим

Вчительку музичного мистецтва Бучанського ліцею №4 Надію Новикову нагороджено «Орденом княгині Ольги» ІІІ ступеня. «Бучанські новини» поцікавилися роботою педагога, яка отримала високу державну нагороду з рук Президента України Володимира Зеленського.

Пані Надія відразу сказала журналісту: «Це велика шана і велика відповідальність». Адже відтепер вчителька Новикова стоїть поруч із видатними жінками сьогодення, що теж удостоєні ордена імені славетної княгині, яка змінила історію Київською Русі, коли першою прийняла християнство.

Науковець, методист, волонтер і вчитель Надія Новикова дуже багатогранна, та всі її проєкти об’єднує одна мета – зробити світ кращим. Вона опікується обдарованими дітьми нашої громади, щоб вони мали можливість проявити себе, взяти участь в обласних і всеукраїнських конкурсах. І в першу чергу для самих себе зрозуміти, навчитися, осягнути нові вершини, здобути досвід, який обов’язково стане у пригоді в старшому віці, отримати задоволення від складного процесу підготовки й участі в конкурсі.

І її вихованцям це вдається, тому що вчителька вважає і вчить цього своїх колег: «Під час обрання теми для роботи треба йти за дитиною. Якщо учень цим горить, то отримає і досягнення, і головне – максимум від роботи. І всі часові і розумові зусилля матимуть позитивний результат».

У 2021 році її учениця Майя Скидан посіла ІІ місце на всеукраїнському етапі конкурсу захисту МАН, коли представила роботу: «Використання кутюр’є творів мистецтва». І вона сподобалася журі тим, що Майя не лише теоретично дослідила це питання, а й сама за власним ескізом пошила блузу, яку прикрасила аплікацією у стилі картин Каземіра Малевича.

Бучанка на Всеукраїнському конкурсі науково-дослідницьких робіт Малої академії наук виборола 2 місце

Також Надія є координатором спільноти вчителів художніх дисциплін, де вони проводять тренінги, вивчають педагогічний досвід.

«Є діти, які захоплюють своїм кругозором, своїм прагненням до освіти. Наше завдання – бачити цих дітей і давати їм можливість проявити себе!».

Як науковець, вчитель досліджує проблеми застосування мультимедійних, цифрових технологій у галузі мистецької освіти, а також контролю й оцінювання освітніх досягнень учнів через онлайн-сервіси. Має близько 20 наукових статей в українських і закордонних виданнях. Після 24 лютого 2022 також стала досліджувати тему оцінок психологічного балансу всіх учасників освітнього процесу: вчителя, дітей та їхніх батьків. Серед іншого цікавиться тим, як допомогти дітям і вчителям за допомогою мистецтва зберігати свій внутрішній баланс і не втратити життєвий сенс.

Крім того, вона член експертної комісії інституту модернізації змісту освіти, яка розглядає модельні навчальні програми та макети підручників перед тим, як їх затвердять і надішлють в освітні заклади.

«Це дає змогу бути в авангарді, у той же час досвід вчителя допомагає об’єктивно оцінювати підручники. Приємно, що працюючи багато років, бачу результат», – ділиться Надія Новикова. Серед нового, що зараз у програмах, це уміння дітей застосовувати набуті знання на практиці, а ідеально – у реальному житті. Вона пояснила, що головна увага зараз зосереджується на формуванні 10 компетентностей, серед яких уміння спілкуватися, працювати в команді, уміння самостійно знаходити інформацію і трудитися над проєктами, підприємницькі уміння, спілкування поколінь тощо.

Волонтерство

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну Надія стала ще й волонтером, адже сидіти склавши руки вона просто не вміє.

Коли почалися обстріли Бучі, родина Надії Новикової опинилася у підвалі ліцею № 9. Більше 250 людей тоді оселилися в цьому сховищі. Вони згуртувалися, організували побут, допомагали на кухні, а також шпиталю, який там розмістився. Пошук води, продуктів, дров, розпалення багаття – це все було випробуванням, і жінка наголошує, що дуже багато людей у той час проявили себе як герої, опікуючись і допомагаючи один одному. Наприклад, чоловіки бігли до ЖК «Гранд Бурже» по воду. А це кілька кварталів під обстрілами. Власниця крамниці «Vesna» дозволила безкоштовно забрати продукти і косметичні засоби, а власник магазину «Мандарин» роздав заморожені продукти.

«Війна перетворила нас на згуртоване плем’я. Одні ходили по воду, інші підтримували вогнище, готували їжу, прибирали приміщення, опікувалися дітьми, чергували на вхідних дверях. Усі розділили обов’язки і спільно виживали».

У їх прихисток прибували люди з інших районів. Часто не маючи нічого, адже тікали в останню мить зі знищених будинків чи від рашистів. Їх годували, заспокоювали, зігрівали… Зі сльозами на очах Надія згадує героїчну історію Тетяни зі Склозаводу. Вони з чоловіком ховалися в гаражі, коли росіяни йому прострелили ногу. Жінка змогла завезти у шпиталь в Бучі пораненого чоловіка через всі блок-пости рашистів, чим врятувала йому життя, і прийшла до них у підвал ліцею зовсім без речей, лише з паспортом.

Надія зазначає, що їм дуже допомагали волонтери, які привозили продукти. А якось привели кореянку з Лісової Бучі, яка не знала нашої мови і з нею говорили англійською. А потім керівник відділу освіти Олег Цимбал привіз хліб, якого вони не бачили вже два тижні. Нагадаємо, що волонтери колцентру, організованого в Бучанській міській раді, розвозили і розносили продукти і ліки всім нужденним, а інші пекли хліб у супермаркеті, поки ще це було можливо.

Більшість жителів підвалу в ліцеї виїхали «зеленим» коридором, зокрема й родина Новикових. А щойно облаштувалися в евакуації, освітяни організували навчальний процес, який відновили вже 31 березня.

Згадує, коли після деокупації повернулися в місто, відразу пані Надія доєдналася до івенту, що влаштували у волонтерському центрі Пласту. Провели різні майстер-класи для дітей з нагоди 1 червня.

Розповідає про ще одну добру справу, яка стала хобі.

У Пласті влітку працювали волонтери із-за кордону, які попросили провести екскурсію Бучею. Надія Новикова два дні шукала у бібліотеці інформацію й згодом провела екскурсію, у якій наше місто було не лише місцем трагедії, а й місцем, де в минулі сторіччя збиралася інтелігенція, яка влаштовувала тут культурні події. Тепер розповідає чимало цікавого гостям про нашу чудову Бучу, коли проводить екскурсії для іноземців, яким дуже хочеться бачити наш парк, вокзал і… відреставровані будинки. Їх вражає стійкість і мужність нашого народу.

Останнім часом Надія з чоловіком допомагає жителям Нікополя – її рідного міста, куди вони евакуювалися з окупованої Бучі. Зараз там залишилися здебільшого літні люди, які потерпають від постійних обстрілів. Тож родина вчительки разом з іншими волонтерами організовує доставку теплих ковдр, одягу тощо.

«Коли людина на своєму місці й займається справою, яка їй подобається, то знаходиться час, сили і натхнення», – вважає тендітна і в той же час сильна жінка Надія Новикова.

Газета “Бучанські новини” № 20 від 18 травня 2023 року.

×