Серпень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
09.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

«Золотий Хрест» бучанцю Євгену Даценко (ФОТО)

1 хвилина на читання

Почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних Сил України «Золотий Хрест» нагороджений бучанець Євген Даценко, позивний “Мессер”.

Євген завжди любив Україну, цікавився історією та переймався її свободою і незалежністю. Активно підтримував майданівців у 2013-2014 роках, був учасником Революції Гідності. І саме тоді зовсім змінив своє життя, залишивши спеціальність, яку обрав раніше.

Коли ворог підступно рушив на Схід країни, пройшов коротку військову підготовку (раніше не був пов’язаний зі службою) і 3 червня 2014 року вже поїхав у зону проведення антитерористичної операції у складі добровольчого батальйону «Азов». 13 червня відбулося його перше бойове хрещення – під час штурму Маріуполя. Із бойових дій, в яких брав участь, – звільнення Маріуполя, Широкинська наступальна операція, частково Іловайськ, штурм Мар’їнки.

Після двох років служби, протягом яких отримав чимало нагород, повернувся додому в Бучу. Згодом внаслідок дорожньо-транспортної пригоди втратив ногу. До речі, винуватцем ДТП був піп Московського патріархату. Та сила волі й бажання захищати Україну допомогли нашому Герою пропри травму тренуватися, готуватися до великої війни та вчити військовій справі молодих людей.

24 лютого 2022 року, коли країна-агресор розпочала повномасштабне вторгнення, Євген Даценко відмовився залишатися «у кабінеті» й вже о 5:30 ранку поїхав воювати. Наприкінці березня був серед бійців, які звільнювали наш регіон.

Зараз 35-річний бучанський Герой – командир гармати 1-го дивізіону 2-ї гаубичної батареї 3-ї окремої штурмової бригади Сухопутних військ ЗС України, захищає Україну на Бахмутському напрямку.

«Я себе не бачу на штабній роботі, але хочу безпосередньо брати участь у бойових діях. Оскільки в піхоті мені з моєю травмою досить складно, тож я обрав місце, де можу повноцінно працювати, – розповідає «Мессер». – Як командир контролюю роботу всього розрахунку: навідника, номерів обслуги, механіка-водія. Я повинен знати всю роботу, яку вони роблять. Крім цього, також займаюсь зв’язком, весь зв’язок на мені і обчислення поправок під час роботи також».

Разом з ним на фронті розвідником його молодший брат, який за прикладом старшого у жовтні 2022 теж пішов у лави ЗСУ.

Вдома Євгена чекають дружина, 4,5-річний синок і батьки. До речі, мама Ганна теж рятує людей. Вона працює фельдшером з медицини невідкладних станів, й поспішає до людей, які викликають «швидку». Й ця важлива робота допомагає жінці хоч трохи відволіктися від постійного хвилювання за своїх синів-Героїв.

Рашисти викрали нагороди «Мессера»

Під час окупації Бучі російські військові розгромили квартиру Євгена, перевдягнулися у його речі, а свої полишили у помешканні. І викрали отримані за службу в АТО нагороди. Цікаво, що згодом їх знайшли сусіди батьків за 5 кілометрів від його дому. Росіяни покинули їх у будинку, де жили під час окупації.