Серпень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Газети мають доставляти до передплатника!

1 хвилина на читання

Національна спілка журналістів України створила гарячу лінію для передплатників, представників поштового зв’язку, редакцій друкованих медіа, на яку можна повідомляти про порушення, пов’язані з доставкою періодичної преси, та про непродумане звільнення працівників пошти.

Звертайтесь на гарячу лінію НСЖУ або пишіть їм у месенджери. Всі ваші звернення буде опрацьовано та долучено до загального проєкту пропозицій, які НСЖУ надасть «Укрпошті», Офісу Президента й Уряду.

Про те, що масове звільнення листонош по всій країні зупиняє поштову доставку газет та позбавляє українців доступу до важливої інформації під час війни, йдеться у зверненні до Президента України, Уряду та керівництва “Укрпошти”, схваленому 6 липня на розширеному засіданні правління Національної спілки журналістів України.

“Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога – це вже крик душі”, – наголошено у зверненні.

НСЖУ твердить, що газети опинилися на межі банкрутства через скорочення кількості листонош, закриття передплатних відділів обласних дирекцій, поштових відділень, бюрократичні процедури.

Після перших днів роботи гарячої лінії НСЖУ повідомили перші результати. Телефонують передплатники преси, скаржаться на несвоєчасну доставку періодики. Звертаються мешканці віддалених від центрів сіл, які через скорочення  листонош втратили можливість отримувати не лише газети, а й пенсії, квитанції, листи. Є дзвінки і від самих поштових працівниць, котрих змусили підписати заяву «за згодою сторін».

«… А я ж не можу без газет!», «Після звільнення листоноші передплата газет дуже зменшилася!»,  «Допоможіть повернути листоношу Галину!»,  «Виписала газету в подарунок на день народження – тітці 85 років! А її не носять» – що не дзвінок, то крик душі.

  • Микола Миколайович із Івано-Франківщини зателефонував на «гарячу лінію» НСЖУ, щоб поскаржитися на поштову реформу. «У деяких селах у нас у Коломийському районі є пересувна пошта. Але вони приїхали, лишили газети на відділенні, а по газету людям потім треба йти на пошту самим. Бо листонош скоротили, нема кому газети розносити. Ми українці і не брехуни! Кажемо те, що знаємо”, – запевнив чоловік.
  • Дзвінок із Тростянця. Петро Іванович розповідає – від четверга немає газет «Тиждень» і «Новини Тростянеччини», які передплатив на рік: «Сьогодні понеділок. Прийшов на пошту, питаю – де мої газети? А вони на столі купою ! Начальниця сидить каву п’є з тортиком. Каже – нема кому носить. Так хай носить сама! Вони за доставку з нас беруть – хай носять!”

Бучанці, знайома історія? Газету привозять у відділення на вул. Володимира Вернадського, а далі пропонують забирати самим. І навіщо взагалі тоді пошта?

Звернулась на гарячу лінію листоноша, яку звільнили, а тепер просять піти начальником відділення. Бо такі обсяги роботи відтепер на одну людину, що ніхто не погоджується. Розказала, як за мізерну плату (іноді й 2000 не отримували) удвох працювали, розносили людям не лише пенсію, пресу, квитанції, а й замовлення з магазинів. Як власними силами привели до ладу приміщення поштового відділення – бо люди приходять та й самим приємно у охайному сидіти. А потім попала під скорочення, стала на біржу. Але ж за односельців, особливо літніх людей, душа болить: «Листонош скоротили, а людей кинули як песенят! А газети – потрібні! Без газет, люди кажуть, то те саме, що в хаті хліба не буде».

Просимо надсилати письмові звернення на електронну пошту: ukrposhtaskarga@gmail.com

Контактні телефони гарячої лінії: +380962086788 (дзвінки приймаються по буднях з 10:00 до 17:00, або просимо надсилати повідомлення через месенджери вайбер і телеграм)

Інформаційна служба НСЖУ