Червень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
09.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Реагування і профілактика сексуального насильства в умовах конфлікту

1 хвилина на читання

У Бучі відбулося публічне обговорення «Взаємодія місцевого самоврядування та громадськості у попередженні та реагуванні на сексуальне насильство в умовах конфлікту».

Участь в обговоренні досить складного питання, яке має мало практики в Україні, взяли представники державної і місцевої влади, громадських організацій, фахівці у сфері протидії насильству.

Голова ГО “UA Experts” Сергій Ніжинський розповів, що мета заходу у двох аспектах:

  1. Це якісна взаємодія правоохоронних органів, виконавчої влади і надавачів соціальних послуг.
  2. Запровадження адвокаційних практик та механізмів у національне законодавство з метою реагування та попередження сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Напрацювання будуть передані у профільні органи для внесення у відповідні законодавчі акти.

Заступниця Бучанського міського голови Михайлина Скорик-Шкарівська розповіла досвід Бучі і зазначила, що зазвичай потерпілі від сексуального насильства до влади не звертаються:

«І це не лише питання довіри. У нашому суспільстві не має практики про це говорити, – наголосила пані Михайлина. – Міська рада активно допомагала родинам ховати загиблих. Ми знаємо, що серед загиблих є зґвалтовані чоловіки і жінки різного віку. Ми активно співпрацювали і з правоохоронними органами, і з медіа. Також з громадськими організаціями та донорами, роль яких була вагомою, адже вони мали практику і досвід цієї роботи у зоні АТО/ООС чи за кордоном під час війни».

Після деокупації психологи попереджали представників Бучанської міської ради, щоб не чекали перших шість місяців звернень щодо сексуального насильства.

Заступниця мера Бучі розповіла про впроваджені проєкти. Зокрема – «Здорова громада», «Турбота», Центр психологічної допомоги, відкриття Центру соціальної підтримки, успішну практику в Управлінні соціальної політики, де застосовують практику індивідуального підходу. А також психологічну підтримку від різних благодійних організацій.

«Хоч до міської ради не звертаються, але ми не стоїмо осторонь життя громади і знаємо про такі випадки від людей, від медіа, тобто від третіх осіб. Так само намагаємося допомагати, роз’яснювати через треті особи, як діяти і куди звертатися».

Директорка департаменту моніторингу додержання прав громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України Ірина Калапуха окреслила, що потерпілі

  • не вірять у якісну реакцію владних, правоохоронних органів на звернення щодо сексуального насильства,
  • бояться осуду суспільства.

Пані Ірина наголосила, що наше спільне завдання, щоб кожна постраждала особа отримала справедливість і компенсацію.