Червень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Поради лікарів, які фрукти і ягоди варто їсти влітку

1 хвилина на читання

Літо – хороший час, коли можна зміцнити своє здоров’я. Саме зараз сезон більшості фруктів і ягід, які так корисні для нашого здоров’я.

Які фрукти і ягоди варто мати на своєму столі влітку? Розповідає лікар-терапевт Бучанського центру первинної медико-санітарної роботи Тетяна Миколаївна Голік.

У матеріали розповідається про абрикоси, чорниці, ожину, малину, диню, виноград, персики та нектарини, сливи, вишню і черешню, яблуко і грушу.

Абрикоси

Вони багаті на бета-каротин – провітамін А. Цей антиоксидант

позитивно впливає на наш зір і може захищати шкіру від запалення. Абрикос містить рослинні волокна, вітамін А, вітамін С, вітамін Е.

Чорниці

Це один із засобів для профілактики погіршення зору, захисту судин

від атеросклерозу та джерело вітамінів. 1 чашка чорниці містить 4 г рослинних волокон, 32% від добової норми вітаміну С, 18% вітаміну Е.

Ожина

Має протизапальні властивості. Синій пігмент з групи флавоноїдів

позитивно впливає на серцево-судинну систему. Ожина містить рослинні волокна, фолієву кислоту, вітамін С, вітамін Е, магній.

Малина

Багата вітамінами. Чашка малини містить 5 г рослинного волокна, 18% добової норми фолієвої кислоти і 51% вітаміну С. Крім того, малина містить елагову кислоту, що має не лише сильну антиоксидантну, а і протизапальну дію, наприклад: що чорна малина може допомогти у боротьбі з раковими пухлинами.

Диня

джерело корисних речовин: провітаміну А, вітаміну B-6, фолієвої кислоти.

Виноград

Чашка винограду кишмиш містить 14% добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е і 28% селену.

Персики та нектарини

Мають антиоксидантну дію, містять волокна, вітамін А, вітамін B-3, вітамін С і вітамін Е.

Сливи

Намагайтеся включати у свій раціон сливи різного кольору та отримаєте максимальний спектр корисних речовин, адже вони містять волокна, вітамін С, 15% вітамін Е, рибофлавін.

Вишня і черешня

рослини подібні, їхні плоди мають багато спільного.

Вітамінно-мінеральний склад вишні багатший, а цукру вдвічі менше, ніж у черешні. У вишні та черешні присутні макро- і мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також харчові рослинні волокна: пектини, клітковина, а це 5-8% від денної норми в 100 г ягід. Плоди вишні, особливо терпкі кислі сорти, містять мелатонін – гормон, який покращує сон, має антидепресивну дію.

Яблуко

Споживання яблук зменшує ймовірність розвитку раку кишечнику,

легень та простати. Містить калій, фосфор та вітамін С. Як і усі плоди, фрукт багатий на клітковину, що сприяє перистальтиці кишечнику та нормалізації обміну речовин.

Груша

Фрукт-джерело корисних речовин: вітаміни С, РР, Р, В1, каротин,

дубильні та азотні сполуки. Високий вміст фолієвої кислоти, що підтримує імунітет та роботу серця і судин.