Квітень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
23.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Буча – Японія: велика картина «Мир очима дітей» готова (ФОТО)

1 хвилина на читання

У громаді відбувся міжнародний українсько-японський проєкт «Дитяча Герніка – Буча». Він про світовідчуття дітей, про їхнє бачення світу.

Запропонував бучанцям взяти участь у проєкті японський культурний і громадський діяч Мінору Ватанабе, який звернувся з цією ідеєю до відділу культури, національностей та релігій Бучанської міської ради, а також надав усі необхідні матеріали.

Адже це чудова нагода нагадати світу, що війна це не те, до чого варто звикати та спокійно сприймати, стоячи осторонь. І наші діти так само прагнуть жити в мирі, мріють про перемогу і хочуть якомога швидше повернутися до звичного життя, яке було в них до війни.

Діти Бучанської громади знають про воєнні жахи з власного досвіду, та завдяки мистецтву й своїм педагогам створюють яскравий мирний світ різнокольоровими фарбами.

Цілий місяць юні митці школи мистецтв імені Левка Ревуцького створювали малюнки, а тепер ці роботи стануть великою художньою композицією «Мир очима дітей», яку діти самі намалюють.

Талановиті учні школи мистецтв ще й самі показали в перформансі, якою буде готова велика змістовна картина, наповнена енергетичними символами, якими діти побачили мир.

«Щиро вдячний діткам, які у цей складний період показали всім, якою вони хочуть бачити мир на Бучанській землі, в Україні – під жовто-блакитним стягом, з українською культурою і мовою», – наголосив заступник Бучанського міського голови Сергій Шепетько

Два тижні юні художники школи мистецтв разом творили цю неймовірну красу. День за днем картина перетворювалася з наміру в різнокольорову вражаючу художню роботу. Дітки старанно вимальовують всі деталі й втілювали у життя те, що було лише задумом.

Фінал проєкту був ще більш яскравим і грандіозним, ніж початок.

У прямому ефірі вже готову картину на тему “Мир очима дітей” представили у Центральному будинку культури закордонним партнерам.

Подія сталася у спільному онлайн ефірі за участі японських міст Херасіма і Нагасакі, українських Буча і Славутич та іспанської Герніки. Діти цих міст, як і вихованці Бучанської школи мистецтв, малювали свої художні роботи. А представлення їх відбулося із піснями, танцями й побажаннями миру і злагоди.

Японський діяч Мінору Ватанабе подякував дітям за участь у проєкті й побажав всім миру і славі Україні.

На очах у закордонних партнерів Японії та Іспанії, які були на онлайн зв’язку, талановиті учні школи мистецтв своїми долонями додали жовто-сині відбитки по долу картини – фінальні мазки грандіозної художньої роботи.

«В Україні дуже багато талановитих дітей і я хочу, щоб це побачив весь світ і в Україні, і в Японії, і в Італії», – звернулася юна художниця Мішель після завершення Герніки.

Бучанцям довірили розпочати захід, до якого долучилися інші міста. Зробити подію більш цікавою допомогли артисти зразкового хореографічного колективу  «Фантазія». До речі, завершився проєкт запальним гопаком у виконанні цих юних танцівників.

Довідково.

«Дитяча Герніка» – глобальний міжнародний мистецький проєкт. Діти всього світу надихаючись темою миру на землі, малюють акриловими фарбами картини на великих полотнах такого ж  розміру, як антивоєнний шедевр Пабло Пікассо «Гарніка» – 3,5х7,8 м.

Символи

Як розповіла художній керівник проєкту Тетяна Денисенко, у картині є багато символів. Блакитне чисте небо і в ньому янголи-охоронці, один навіть сачком виловлює ворожі ракети – символи наших захисників-охоронців рідної землі. Дівчина, яка обіймає мапу України – образ матерів, яка співчуває, намагається захистити своїх дітей. Багато квітів, молоді, які посміхаються, тому що живуть в вільній країні. Маки – символи полеглих, які віддали своє життя.