Лютий 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Ангеліна з Маріуполя: «Багато моїх друзів померли» (ФОТО)

У Бучі в модульному містечку свою історію про те, як вижили, незважаючи на великі труднощі та небезпеку, розказують Ангеліна Балакірева, її мама Тетяна і бабуся Людмила.

На жаль, ворог досі продовжує обстрілювати нашу територію та тримати наші міста в окупації. Із цим зіштовхнулась і сім’я Ангеліни. Вони з Маріуполя, того прекрасного міста, яке майже стерте з лиця землі рашистами.

Людмила Проценко зізнається, що до останнього не могла повірити у повернення війни. Спочатку залишилися у рідному місті, а 24 березня сталася трагедія.

«Чоловік пішов до доньки й онучки, але не встиг, – зі сльозами на очах розповідає пані Людмила. – Упав снаряд і вбив його. Разом ми прожили 45 років».

Батько Ангеліни помер від серцевого нападу, тож онучку виховував дідусь. Та жорстоке жерло російської війни забрала і його. «Дідусь для мене був як тато, ми навіть вітались кулачками», – розповідає дівчинка. Людмила і її дочка Тетяна не могли повірити в те, що залишаться самотніми жінками, ще й у такий час.

«Багато моїх друзів померли, взагалі там дуже багато дітей померло, – розповідає маленька Ангеліна. – Однокласник просто йшов у дворі й побачив, що щось блищить, він же не розумів, що це міна. Взяв у руки, а вона вибухнула. Я спочатку не знала, який звук снарядів, думала, що це петарди, салюти. Але ми побачили у вікні, як палає будинок від снарядів. Зрозуміли, що потрібно ховатись, взяли подушки й побігли в коридор. Ми перебували там усю ніч, було неймовірно холодно».

Також вона згадує свою чудову подругу Поліну, з якою любила гратися, кататися на роликах. У неї була велика родина, але прилетіла ракета в їхній будинок, і всі загинули. Ангеліна не знала про трагедію, шукала подругу, а потім… побачила їх убитими на відео.

Сім’я Ангеліни довго ховалася у підвалі кондитерської фабрики разом з іншими маріупольцями в тісному маленькому приміщенні. А потім їм пощастило виїхати. Не відразу, але згодом переїхали жити в Бучу, влаштувалися у модульному містечку.

На жаль, прийти швидко до тями та забути той страх неможливо, тому зараз родина намагається проживати кожен день з усмішкою на обличчі, поруч та в безпеці. І мама Тетяна висловила впевненість, що вони повернуться в український Маріуполь після Перемоги.

Нещодавно британець Брукс Ньюмарк повернувся у Бучу, щоб подарувати дівчинці з Маріуполя айпад.

Під час візиту в місто (розповідали про це у БН № 4 від 26.01.2023) колишній депутат Британського парламенту та ексміністр у справах громадянського суспільства в уряді Бориса Джонсона, підприємець, співзасновник благодійного фонду «Ангели для України» Брукс Ньюмарк познайомився у модульному містечку біля ліцею № 3  із маленькою Ангеліною з Маріуполя.

Тоді його вразила історія дівчинки, яка кілька місяців прожила у підвалі, ховаючись від снарядів, втратила дідуся, якого вбило осколком, знайшла подругу і її родину серед убитих. А потім тікала із сім’єю з Маріуполя.

Зараз Ангеліна малює яскраві патріотичні роботи, які запали в душу пану Бруксу. В середу вони обмінялися подарунками: ексміністр повіз у Великобританію малюнок дівчинки, а вона радіє новенькому айпаду.

Анастасія Житньок