Лютий 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Анатолій Федорук про результати відрядження до США (ФОТО)

2 хвилини на читання

Вашингтон, Нью Йорк, Олбані і Філадельфія – 4 міста за 9 днів. Це десятки зустрічей і переговорів з нашими друзями та партнерами в США стосовно допомоги Бучі й Україні у важкі дні війни. «БН» попросили Бучанського міського голову Анатолія Федорука підсумувати результати відрядження до Сполучених Штатів. Відбулася поїздка на запрошення та за підтримки Брока Бірмана (Brock Daniel Bierman) і друзів Бучі з Ukraine Friends

Яку мету візиту ви ставили?

Це робочий візит, узгоджений відповідно до військового часу і з Офісом Президента, і з Київською обласною військовою адміністрацією. Головне завдання – донести до народу Сполучених Штатів Америки та політикуму ту ситуацію, яка є в Україні.

Бо одна справа, коли говорять політики, перші особи держави, а інша – коли інформують громадян на рівні місто-місто, коли спілкуються мери між собою.

Також хочемо подякувати тим американським фундаціям, фондам, громадським організаціям, об’єднанням представників діаспори, які допомагають у цей час і взаємодіють з українським народом, муніципалітетами, зокрема, підтримують, допомагають у відбудові. Це теж важливо. 

Попереду у нас все ще і великі випробування, і великі перспективи з оновлення України. Нам важливо відбудувати те, що зруйновано, але також важливо отримати в кінцевому результаті нову якість. Ми маємо стати оновленими, набагато сильнішими, ніж були до 24 лютого. 

Бо ворог нікуди не дінеться. Навіть після нашої спільної перемоги ми повинні бути готовими до того, аби боронити східні рубежі європейської спільноти, як ми це робимо зараз. 

Що було в планах візиту?

Програма візиту насичена – це по 5-6 зустрічей в день. Їх рівень досить високий. Ми почали із зустрічі із Самантою Павер (Samantha Jane Power), адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку та його співробітниками у Вашингтоні. Потім мали розмову з Майклом Макколом, головою Комітету із закордонних справ Палати представників США та іншими конгресменами, урядовцями, політиками, бізнесменами. 

Ми провели зустріч з експертами в Hudson Institute, Atlantic Council, зокрема мали розмову з колишнім послом США в Україні Джоном Гербстом (John Edward Herbst), пресконференцію в Wilson Center та спілкування з Марком Гріном (Mark Andrew Green). Зустрічалися як з демократами, так і з республіканцями.

Ви зустрічалися окремо чи разом?

Зустрічей разом було навіть більше, ніж окремих, тому що американські політики нині консолідовані на підтримку України, допомагають нам як виграти у цій війні, так і готові до співпраці на перспективу.

Олбані – вражаюче місто-партнер. Які є вже домовленості між ним і Бучею?

Досі ми мали партнерські відносини з європейськими містами, а нині прийшов час мати надійного друга на американському континенті. Коли перебували в штаті Нью-Йорк, мерія Олбані вийшла з ініціативою про підписання угоди про дружбу та співробітництво з містом Буча, яку ми підтримали. Нам дуже приємно мати місто-партнер у США, як і те, що саме муніципалітет запропонував нам партнерство.

До речі, пані мер Кеті Шієн обіймає свою посаду вже третій строк і чітко розуміє, що потрібно Бучі в нинішній складний час і війни, і блекауту. Ми обговорили з колегою можливості обмінів в різних сферах, адже це лише початок. Буча з досвіду знає, що такі стосунки між містами, допомога будуються на особистісному спілкуванні.

Чи були у вас конкретні розмови щодо обіцянок коштів?

Розповім про допомогу американського народу через урядову організацію USAID. Я взяв участь у важливому засіданні разом із послом України у США Оксаною Маркаровою, коли фіналізувалося рішення про фінансову допомогу Україні й Молдові. Йдеться про 154 мільйони доларів, які мали спрямовуватися на підтримку вільної економіки російської федерації і були «заморожені» понад 15 років. 

Із послом України у США Оксаною Маркаровою і Броком Бірманом

Звісно, за цією програмою підтримки буде відповідний відбір проєктів, будуть визначені умови і етапи відбору. Але що приємно, ці кошти підуть зокрема й на допомогу бізнесу, який постраждав внаслідок війни. І Бучанська громада братиме в цьому участь. 

USAID близько 30 років працює з муніципалітетами України, з Асоціацією міст, і нам важливо, щоб їхні програми підтримки й надалі працювали на рівні нашої громади – про це ми також говорили з керівництвом агенції.