Січень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанська громада в 2022 році у цифрах і фактах

Початок 2022 року ми зустрічали з великими надіями і амбітними планами на розвиток всієї громади, а відтак покращення життя кожного її жителя.

Та 24 лютого для всіх нас розпочався новий відлік часу.

Страшне слово «війна» було не лише у розповідях наших Героїв, що захищали Україну на сході чи їхніх рідних та волонтерів, які їздили їм допомагати, не лише в новинах по телевізору. Тепер війна була в чорному від пожеж у небі, у вибухах мін, снарядів, бомб, у пострілах танків, артилерії та автоматів. У сльозах тих, хто втратив рідних.

Більше 40 днів на території нашої громади тривали бойові дії, наслідком яких стали знищені будинки, зруйновані оселі, об’єкти соціальної та критичної інфраструктури, бізнес. Трохи менше днів – окупація, яка принесла страждання, вбивства і катування рідних, друзів. Лише після звільнення стали відомі страшні факти, імена і чисельність людей, яких ми втратили. І стійкість бучанців: нас не зламати!

І хоч «Буча» у всьому світі стала символом трагедії, за дев’ять місяців, що минули після деокупації, жителі нашої громади довели: ми обов’язково все полагодимо, відбудуємо і заживемо ще краще, ніж раніше!

У результаті бойових дій у громаді пошкоджено 2983 об’єкти, з них:

багатоповерхові житлові будинки – 340;

  • приватні садиби – 2208;
  • освітні заклади – 33;
  • заклади охорони здоров’я – 21;
  • адмінбудівлі та ЦНАП – 8;
  • заклади спорту – 7;
  • об’єкти культури та релігійні споруди – 19;
  • інші – 232;
  • об’єкти життєзабезпечення – 115.

За підрахунками фахівців прямі збитки інфраструктури лише міста Бучі – п’ять мільярдів гривень.

Після підрахунків збитків і складання необхідних актів спочатку розібрали і вивезли залишки об’єктів, що були знищені більш ніж на 85%  і не підлягали відновленню. І ці скалічені будівлі більше не ранили душу їхніх колишніх господарів.

А далі розпочався процес відновлення. Завдяки партнерам, міжнародному співробітництву, владі всіх рівнів, благодійників і волонтерів поступово розпочався процес відновлення.

На цей час повністю відновлено 527 об’єктів (з них понад 300 житлових будівель), частково – 213, розпочато процес ще на 101 об’єкті.

  • Привели до ладу пошкоджені амбулаторії сімейної медицини в населених пунктах громади.
  • Майже всі освітні заклади громади (24 із 33) були зруйновані частково (вікна, двері, покрівля, система опалення), а 2 – повністю. Та до 1 вересня їх майже всі відновили, облаштували укриттями і розпочали навчання не лише офлайн, а й очно.
  • Досить сильно пошкоджені від рук рашистів дитячі садки «Веселка» у Гаврилівці, «Волошка» у Луб’янці, «Козачок» у Бучі, школа № 6 у Блиставиці та Бучанські ліцеї № 3 і № 5 відродилися і стали ще гарнішими, ніж були раніше.
  • У житлових будинках замінили майже 7 000 м2 пошкоджених вікон, близько 40 000 м2 дахів, зробили ремонт під’їздів. Паралельно тривали облаштування укриттів, про необхідність яких рашисти нагадують крилатими ракетами і «шахідами».
  • Разом з тим збільшили зони оповіщення про повітряні тривоги «Увага всім!».
  • Багатоповерхівки в Бучі на вулицях Нове шосе, 8 і бульвар Богдана Хмельницького, 11 та у Ворзелі на вулиці Квітковій, у яких влучили снаряди, були відновлені і готові до зустрічі своїх господарів.
  • Закінчують роботи по відновленню багатоквартирних будинків на Водопровідній, Яблунській, у центральній частині міста, в ЖК Континент.

І ще важливо – початок відбудови вулиці Вокзальна, яка під час бойових дій втратила частину приватних садиб. Уже зведено каркаси трьох будинків. Загалом збудують 11 нових осель та у 10 проведуть капітальні роботи.

Наостанок хочемо згадати про облаштовані пункти незламності та додаткові пункти обігріву – острівці безпеки, тепла, світла і зв’язку.

Спільними зусиллями ми вистоїмо і переможемо!