Жовтень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
15.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Про досягнення Бучанських тероборонівців – у їх день (ФОТО)

2 жовтня – День територіальної оборони України. З цієї нагоди БН дізналися про підрозділ тероборони нашої громади.

Бучанці, котрі залишилися в окупації, бачили цей підрозділ Добровольчого формування Бучанської територіальної громади уже 31 березня – вони разом з   окремою ротою ГУР МО та 72 бригадою ЗСУ звільняли від рашистських солдат Бучу та нашу громаду. Тоді ж приймали участь у бойових діях біля Луб’янки, а далі – біля Іванково.

Наразі це не єдиний бойовий досвід, який має Бучанське ДФТГ.  Добровольці які пройшли вишкіл у формуванні, успішно служать у лавах ЗСУ і воюють із рашистами.

За пів року Добровольче формування «виховало» 630 бійців. Із низ 84 зараз служать у Збройних силах України, зокрема два у штабі Територіальної оборони ЗСУ, один у штабі Сухопутніх військ ЗСУ,

12 наших хлопців служать в ГУР МО України, 8 – у ЦСО.

Розмінування

Після звільнення Київщини від російських окупантів саме взвод саперів ДФТГ під командуванням полковника Андрія Дзюби розмінував левову частку територій, квартир, будинків, підприємств Бучанської, Гостомельської та Ірпінської громад. Фахівці зняли 634 розтяжки, ліквідували більше 1200 снарядів, які неможливо було вивезти.

Добровольці 3 роти під командуванням Віктора Шапошнікова приземлили два «Орлан 10 М» (гордість рашистських безпілотних апаратів), які згодом передали у СБУ і ГУР МО.

Окрім того, добробат передав у ЗСУ різноманітне озброєння, виявлене ним на території нашої громади: гармати, снаряди, гранатомети, міномети, стрілецьку зброю, тощо. На загальну суму близько 2,5 млн євро.

Добровольці наголошують, що всі ці досягнення зроблені ними спільно із співробітниками СБУ і Нацполіції.

Тренування і результат

Заступник керівника формування полковник Андрій Верлатий розповів, що навчають хлопців згідно усіх канонів військової справи, адже від цього залежить наша Перемога! І дотримуються всіх необхідних процедур, передбачених законом. Тож  всі бійці ДФТГ пройшли вишкіл не тільки у найкращих інструкторів НАТО,  запрошених командуванням ДФ, а й на базі Київського центру підготовки ТРО і відповідно мають сертифікати.

Наші Добровольці постійно тренуються за різними напрямками, які стануть у нагоді під час бойових дій.

За підсумками на загальних навчаннях бучанські добровольці демонструють чудові результати:

  • 2 перших місця по медицині,
  • Перше місце за фортифікаційне мистецтво,
  • Перше місце зі стрільби,
  • Третє місце по тактиці.

Тож не дивно, що по результатам перевірки наше ДФТГ не отримало не єдиного зауваження.

Відзнаки

2 офіцера Бучанського ДФТГ представлені до державних нагород,

12 Добровольців відмічені нагородами від штаба Територіальної оборони Києва, почесною відзнакою за звільнення Києва і Київської області.

Також бійці нагороджені грамотами СБУ, ЦСО України і Штабом територіальної оборони.

Андрій Верлатий розповів, що підтримка і допомога товаришам по службі – це як обов’язок у їх формуванні. До прикладу, четверо їх бійців отримали поранення у різний час на полі бою. Тож бучанці забезпечили евакуацію трьох з них до столиці своєю швидкою, яку їм надала місцева влада. Четвертим пораненим зараз займаються. Крім того допомога продуктовими наборами, підтримка родин тощо. Зазначають, що завдяки міській раді мають форму, три автомобілі, продуктові набори, приміщення тощо.

Офіційно

Добровольче формування Бучанської територіальної громади – це підрозділ Збройних сил України, який діє на громадських засадах і опікується визначеною територією – саме Бучанської МТГ. Він виконує безпекові функції на місцевості, а також у разі необхідності не дасть ворожим військам просунутися, тобто зупинить, щоб бійці ЗСУ могли знищити підрозділи ворога.

У територіальній обороні зазвичай служать чоловіки та жінки, які не потрапляють у першу хвилю мобілізації: ветерани, пенсіонери збройних сил, поліції, а також бійці, які отримали поранення під час бойових дій і зараз за станом здоров’я не можуть служити. Зокрема, Бучанський підрозділ нараховує чимало учасників АТО/ООС, яким лікарі не дозволяють стати до лав ЗСУ, та вони не бажають залишатися осторонь, тож продовжують службу у ДФТГ. У той же час вони є резервом діючої армії, і щойно це буде потрібно, підуть захищати нашу Батьківщину від рашистської зарази.

Фотографії Добровольчого формування Бучанської територіальної громади.