Вересень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Бучі демонтували залишки будинку родини Чорноволів

1 хвилина на читання

Під час повномасштабного вторгнення та окупації Бучі,а саме 18 березня 2022 року російські окупанти знищили будинок, в якому зберігався архів українського політичного діяча В’ячеслава Чорновола. Крім того, згорів архів політв’язня радянської системи Миколи Плахотнюка.

Валентина, сестра В’ячеслава Чорновола, була в Києві, коли в її будинок вцілив російський снаряд. Тож про знищення житла жінка дізналася від сусідів.


«Вони мабуть почули, що щось свище, летить, і вибігли з хати подивитись, що це. І побачили, що щось вогняне влетіло в нашу хату ну і хата загорілася. Таке враження ніби цільове таке влучання.» – розповідає жінка.


Від будинку, який також служив родинним музеєм, залишилося кілька стін. Знищено не просто майно, а центр культури шістдесятництва в Бучі.


«Ми робили і Шевченківські ранки, ранки Лесі Українки. Вчили колядок сина, до нас приїзжали колядники. Приїзжали за кордону друзі, які знали Вячеслава Чорновола і Миколу Плахотнюка.»


Разом з будинком втрачені всі приватні архіви. Адже тут зберігалися картини місцевих художників, бібліотека її брата Вячеслава Чорновола, документи чоловіка – відомого політичного в’язня Миколи Плахотнюка. Для України вони становили велику цінність.


«Мабуть, вперше у мене ці сльози з’явилися. Були дуже цінні книги з фонду Вячеслава Чорновола, які були видані за кордоном у 60-70 роки і їх уже ніде немає цих книг. Дуже цінні теж, архівні матеріали це листи мого чоловіка і мої листи до нього в той час коли він перебував у неволі. Якось дуже болісно, що це зникло» – зі сльозами на очах ділиться спогадами Валентина.


Після прибирання руїн, у планах Валентини навести порядок на подвір’ї та у садку. Тут зріє калина, достигають яблука і груші.