Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
11.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Міністр Данії у Бучі: «Європа з вами, Данія з вами!» (ФОТО)

1 хвилина на читання

Міністр розвитку Данії та міністр співробітництва Скандинавських країн Флеммінг Мьоллер Мортенсен відвідав Бучу.

У Храмі Святого Апостола Андрія Первозваного пан Флеммінг розповів, що датські засоби масової інформації дуже сильно висвітлювали події, що відбувалися у Бучі. Та все ж деякі з цих кадрів, які він побачив на документальних світлинах агентства «Ройтерс», дуже вражають.

«Важливо і цінно, що ви збираєте цю інформації, щоб світ дізнався правду», – зазначив міністр Мортенсен.

Настоятель Храму отець Андрій додав, що ми підтримуємо зв’язок із рідними вбитих, адже це наші місцеві жителі, наші сусіди.

«Співчуття від нашого народу. Ми всі це бачили. Буча стала символом страждання. Ми молилися за вас», – сказав Флеммінг Мьоллер Мортенсен.

Візит відбувся у день християнського свята Преображення Господнього, тож також мова йшла про Храми.

Бучанський міський голова Анатолій Федорук розповів, що під час бойових дій та окупації російські війська спричинили пошкодження шістьом церквам міста, а двох священиків вбили.

І хоч зазвичай храми стають прихистком для населення, та у цій війні, усвідомлюючи дії рашистів, люди ховалися у підвалах шкіл, будинків, лікарні, тобто під землею.

Міністр Данії цікавився, як діти і молодь пережили цю трагедію, чи буде меморіальний комплекс на місці масового захоронення.

Наприкінці візиту мер Бучі Анатолій Федорук подякував за підтримку, яку ми відчуваємо від країни Данії та її народу, а також від Євросоюзу.

«Надзвичайно важливо розуміти, що Україна боронить східні рубежі Європи. Ми щиро віримо у нашу спільну перемогу», – додав він.

«Європа з вами, Данія з вами!, – запевнив Флеммінг Мьоллер Мортенсен. – Ми весь час слідкуємо за новинами. І запевняємо, що підтримка буде довгою. Сподіваємося, що ця війна скоро закінчиться».

Варто знати, що пан Мортенсен зустрівся із міністром розвитку громад і територій України Олексієм Чернишовим. Згодом пан Чернишов повідомив:

«Продовжуємо співпрацю з Данією — навіть війна не спинила її. Маємо чергові практичні результати: Данія надає Миколаєву необхідну техніку для першочергового відновлення, зокрема екскаватори, самоскиди та навантажувачі.

Проговорили також подальші кроки в підготовці до зими. Ми вдячні Данії, що вона не залишається осторонь проблем не лише Миколаєва, а й інших поранених громад, зокрема є домовленість про виділення коштів на підтримку Кременчука у підготовці до зими.

Міністр Мортенсен зазначив, що Мінрегіон має бути лідером у процесі відбудови у тісній співпраці з громадами та міжнародними партнерами — забезпечувати прості та зрозумілі механізми реалізації проєктів з відбудови.

Підтверджено попередні домовленості про виділення близько 100 млн данських крон, які плануємо використовувати через перевірений прозорий механізм фінансування реалізації спільних проєктів — NEFCO та Danida».