Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Загиблі в Бучі: підсумки ідентифікації тіл

1 хвилина на читання

«Загиблі в Бучі: підсумки ідентифікації тіл у Бучанській громаді» – актуальна, хоч і болюча тема для нашої громади і всієї країни.

У Публічній бібліотеці Бучі за такою темою відбулася пресконференція для мас-медійників. Заступниця Бучанського міського голови Михайлина Скорик-Шкарівська та керівник ритуальної служби КП “Бучасервіс” Сергій Капличний розповіли відомі на цей час дані та відповіли на запитання журналістів українських та зарубіжних засобів масової інформації.

Офіційна статистика на 8 серпня 2022 по Бучанській громаді наразі така:

458 тіл знайдено (366 чоловіків, 86 жінок, 5 неопізнаних, 1 мішок з частинами тіл, які неможливо опізнати як тіло). Серед загиблих 12 дітей (за європейським стандартом до 21 року), більшість з яких загинули під час евакуації. 9 дітей – віком до 18 років, з них дві дівчинки.

Вже відомо, що 419 людей були вбиті.

Інші – померли під час окупації. Зараз правоохоронці намагаються встановити, чи їх смерті пов’язані з бойовими діями.

Один із таких випадків – померла жінка 1988 року народження, мама трьох дітей, яка раніше не мала серйозних захворювань, що могли спричинити смерть. Під час окупації вона близько місяця жила у підвалі будинку.

Пані Михайлина зазначила, що можна провести паралель із померлими під час голодомору, коли більшість причин смерті людей були пневмонія чи серцевий напад.

Нагадаємо, коли громада була окупована російськими військами, місцеві жителі деяких мікрорайонів (наприклад, вулиці Михайловського чи Яблунська) не могли дійти до лікарні, отримати медикаменти чи продукти.

Другий випадок – померли дві сестри літнього віку, які стояли на обліку у соціальній службі. Одна з жінок була застрелена, інша за попереднім висновком померла своєю смертю.

«Та ми розуміємо, що ця жінка вчасно не отримала медичну допомогу і ліки», – наголосив Сергій Капличний.

Висновки по кожному випадку мають зробити правоохоронні органи: поліція, прокуратура, СБУ.

На території Бучанської громади є кілька місць масової страти людей і кілька місць з масовими захороненнями. Найбільше – біля Храму Святого Апостола Андрія Первозваного, де було ексгумовано 116 тіл.

Нажаль, хоч і пройшло багато часу після деокупації, тіла продовжують знаходити. Нещодавно у різних місцях була знайдено троє жінок. Трохи раніше виявили вбитих у Мироцькому. Із 10 людей, знайдених у братських могилах, зараз ідентифіковані лише двоє. Інші – невідомі.

По кожному випадку масових поховань ведуться окремі розслідування.

Понад 50 тіл ще не забрані з моргів.

«Коли говоримо про невстановлених, ми зараз говоримо про незабрані тіла. Їх зараз більше 50. Але щотижня їх ідентифікують, і родичі забирають померлих та ховають», – розповіла заступниця міського голови.

У п’яти випадках не можна ідентифікувати навіть стать. Ці люди згоріли у авто чи були спалені зумисно в іншому місці.

Ми розповідали, що у квітні Бучанська міська рада спільно з Офісом генерального прокурора організували у Бучі забір ДНК для родичів загиблих та тих, хто пропав без вісті. Українським експертам у цьому процесі дуже допомогла французька місія, яка збирала і опрацьовувала ДНК-профілі.

Без вісті зниклі

Всі, хто шукає родичів, звертаються до Центру надання адміністративних послуг, старостатів, інших посадовців. Зараз трохи більше десяти людей, доля яких невідома. Звернення вносяться у базу. Також є друга база, де по ознакам родичі можуть впізнати тіло. Надалі правоохоронці проводять експертизи.

Про полонених

Михайлина Скорик-Шкарівська пояснила, що на державному рівні існують списки полонених. Також бувають випадки, коли звільнені з полону інформують близьких, які розшукують родича, про те, що він (вона) у полоні.

Зараз відомо про 14 жителів громади, яких взяли у полон.

«У період окупації при відступі росіянами були захоплені деяка кількість хлопців. Частину з них розстріляли. Іншу взяли у полон. І ми маємо підтвердження, де вони зараз утримуються», – розповіла заступниця мера Бучі.

З родинами полонених працюють психологи і Національне інформаційне бюро.

Наприкінці заходу Михайлина Скорик-Шкарівська наголосила:

«Наша мета – ідентифікувати кожного загиблого, встановити долю кожної людини, яка без вісті зникла.

Нам важливо розслідувати кожен випадок, щоб всі злочини російської армії проти України та її громадян були доведені».