Липень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

З 1 серпня купити антибіотики можна буде тільки за рецептом від лікаря

1 хвилина на читання

Чому так, та як буде відбуватися процес отримання рецепта на антибіотики, пояснює медична директорка нашого закладу Жанна Лінчук.

Зараз в аптеці можна купити багато лікарських засобів без рецепта, у тому числі і антибіотики. Погодьтесь, що іноді ми займаємося самолікуванням і самостійно призначаємо антибактеріальні засоби, визначаємо дозування і терміни прийому. Але, на жаль, це призводить до зміни мікрофлори людини, мікроби звикають до цих препаратів і перестають реагувати. В медицині це називається резистентність. Антибіотиків у світі не так багато, тому використання їх без необхідності призведе до того, що в майбутньому нам не буде чим лікувати звичайну бактеріальну інфекцію.

Доцільність у призначенні антибіотиків визначає тільки лікар після огляду або дистанційно після отримання уточнюючих результатів аналізів та обстежень. Варто зауважити, що рецепт на антибіотики може виписати не тільки лікар первинної допомоги (терапевт, педіатр, сімейний лікар), а й лікарі інших спеціальностей.

Для отримання рецепта на антибіотик наявність декларації є не обов’язковою.
Строк дії рецепта 30 днів.

Для отримання АБ препарату лікар роздруковує на прийомі або пересилає вам інформаційну довідку, де зазначено номер рецепта та код погашення, які необхідні фармацевту для продажу препарату. Електронний рецепт не містить торгових назв препаратів. Пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу відповідно до свого бюджету.

З 1 серпня в Україні перехідний період на Е-рецепт. До кінця року АБ можна буде купити як за електронним рецептом, так і за паперовим.
Наш заклад і лікарі вже готові до переходу на Е-рецепт. Пройшли навчання і готові змінювати життя в Україні на краще.