Липень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

5 мільярдів гривень – прямі збитки інфраструктури Бучі

1 хвилина на читання

Майже 200 мільйонів доларів становлять сукупні збитки міста внаслідок бойових дій під час повномасштабної агресії росії проти України, – таку оцінку дали експерти RebuildUA під час дослідження Бучі.

На початку презентації керівник проєкту RebuildUA Оксана Сімонова роз’яснила, що вони займаються оцифруванням будівель, які були пошкоджені під час бойових дій. Для цього застосовують супутникові дані та зйомки з дронів.

Методологія роботи:

виїжджають на місце, знімають дронами, отримують великий масив фотографій, який зшивається в один ортофотоплан. Це дає змогу створити деталізовану електронну карту забудови населеного пункту. Фахівці та волонтери RebuildUA визначають розміщення пошкоджених об’єктів, призначення будівель та рівні руйнації. Аналітики на основі стандартизованої методології оцінюють збитки в грошовому вигляді.

Дослідження проводили у квітні, здійснили 23 польотні місії, для оцифрування знадобилося 650 годин роботи спеціалістів.

Рівні руйнації

За період окупації в Бучі було пошкоджено 2 514 будівель із 20 254 наявних, 305 із них зруйновано вщент або зазнали сильних руйнувань. Майже 90% із будівель, що постраждали, належать до житлового фонду – сюди входять багатоповерхівки (122 будівлі) на суму збитків 1699,4 млн грн, приватні будинки (860), таунхауси та дуплекси (149), загальною площею понад 1 082 тис кв.м. Директор ГО «УРБАНИНА» Максим Головко повідомив, що за їхніми оцінками, збитків від цих руйнувань завдано 28 897 місцевим мешканцям.

Серед вулиць міста, що зазнали масштабної атаки, – Вокзальна (36% пошкоджених будівель), Пушкінська (20%) та Яблунська (18%).

Загальні масштаби руйнувань:

  • Повне – 7,6%,
  • Сильне – 4,5%,
  • Слабке – 18,7%,
  • Імовірне – 69,2%.

Типізація зруйнованих об’єктів

  • Житлові та присадибні будівлі – 2246,
  • Промислова забудова та будівництво – 124,
  • Соціальна інфраструктура – 129,
  • Інша інфраструктура – 12.

Соціальна інфраструктура

На другому місці за рівнем пошкоджень соціальна інфраструктура міста: пошкоджено 26 освітніх будівель із 67, 20 готелів та один спортивний заклад. Сумарна шкода соціальній інфраструктурі Бучі становить понад 2 млрд грн ($74 млн).

Промисловість

Загальні збитки, завдані промисловості міста, складають більше 290 млн грн ($10,6 млн). Тут найбільшої шкоди зазнали будівельні об’єкти (59), промислові споруди (39) та склади (5).

За даними ЦРІ, до початку війни у місті було зареєстровано 4 672 СГД. За офіційними даними, тільки 22 з них експортували продукції на суму понад 300 млн грн (за даними 2020 року). Прямі та непрямі збитки, завдані бізнесу, ще оцінюють додатково.

Критичні наслідки для місцевого населення мало руйнування енергетичних підстанцій, котелень та водонапірних станцій. Збитки, завдані цим категоріям будівель, оцінюють у 488 млн грн ($17,9 млн).

Оцінку завданих збитків Бучі оголосив співкерівник проєкту «Росія заплатить» KSE Institute Максим Нефьодов, який зазначив, що це потрібно і для процесу відновлення, і для судових позовів проти російського агресора.

Загальна вартість збитків – 5,2 млрд грн ($191,3 млн).

За типами будівель:

  • Житлова та присадибна забудова – 2 420,20 млн грн,
  • Соціальна інфраструктура – 2 020,87 млн грн,
  • Промислова забудова та будівництво – 290,31 млн грн,
  • Інша інфраструктура – 487,93 млн грн.

Детальний звіт про руйнування міста Буча доступний для перегляду та завантаження за посиланням: https://rebuildua.net/bucha.

У медіа-центрі відбулася презентація аналітичного звіту про руйнування у м. Буча на основі даних проєкту RebuildUA.

Ми робимо спільну справу. Цей проєкт рухався паралельно із масивом роботи, яку виконували відповідні компетентні органи в місті. Маючи осучаснений оцифрований механізм із фотографіями, ми маємо підтверджуючий документ, який фіксує руйнацію будинків, – сказав Бучанський міський голова Анатолій Федорук. – Підрахунок ступеня руйнації, що зазнали наші населені пункти у передмісті Києва – цей досвід має лягти в основу законодавчого поля. Щоб ми могли посилатися не лише в Україні, а й на міжнародному рівні.

Мер Бучі наголосив, що винні мають понести відповідне покарання і за матеріальну шкоду, і за військові злочини, які вони вчинили. Зруйноване має бути відшкодовано і відбудовано.

Швидкість та ефективність процесів відновлення країни безпосередньо залежить від грамотної оцінки завданих збитків, формування коректного бюджету і покрокового плану відбудови. Прозора оцінка збитків дасть змогу обґрунтувати потребу в розмірах фінансування і спростить процес залучення ресурсів на відновлення.

Результати проведеного аналізу отримають громади, органи державної влади і спеціалізовані фонди для аргументації та залучення фінансування та подальшого запуску процесу відбудови країни.

Партнери проєкту RebuildUA — Київська школа економіки, громадське об’єднання «УРБАНИНА», Центр відновлення економіки, Центр розвитку інновацій та контент-маркетингова агенція TOP LEAD.

Проєкт реалізується за підтримки Національної поліції України, Департаменту містобудування та архітектури КОДА, Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад, компаній KERNEL, TVIS, Odgers Berndtson.