Червень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Виставка картин розстріляної Анни і арт-центр у школі № 5 (ФОТО)

1 хвилина на читання

Центр арт-терапії та психологічної підтримки “Українська родина” відкрили сьогодні у Бучанській школі № 5.

Початком діяльності нового творчого простору стало відкриття виставки учениці 8-го класу цього освітнього закладу Анни Міщенко, яка загинула 5 березня разом із своєю мамою: рашисти розстріляли їх автомобіль, коли родина намагалася евакуюватися із окупованого міста.

Анна гарно малювала і мріяла стати художницею. “Руській мір” зруйнував її майбутнє, відібравши життя у дитини. Дізнавшись цю трагічну історію, різні організації у співпраці вирішили втілити мрію талановитої бучанки і зробити так, щоб світ побачив її картини.

В Україні 245 дітей загинули у результаті російської агресії, з них дев’ять – у Бучанській громаді. Окрім того, багато дітей зазнали психологічної травми, коли на власні очі бачили озброєних солдатів, чули постріли, вибухи, ховалися по підвалах чи бомбосховищах.

“Де є проблеми у дітей, потрібно проводити серйозну роботу. Адже у них формується психіка, це їх здоров’я, це їх майбутнє.
Час іде швидко, і кожен пропущений день без надання допомоги не повертається. З роками батьки можуть навіть не зрозуміти, чому виникли різні проблеми у дітей. А біда криється тут, у пережитому жаху під час війни”, – розповідає про важливість створення арт-простору директор школи #5 Микола Наконечний.

Тут буде не лише психологічна підтримка, а і творчі заняття, розвиток моторики, спілкування між дітьми. У центрі будуть працювати фахівці, які мають досвід, зокрема на Сході країни, де війна триває вже 8 років.

Сьогодні у новому арт-центрі були присутні однокласники Анни. Вони разом із благодійниками і вчителями долучилися до створення панно “Сузір’я: 24.02.2022”, яке засвітиться першою Зіркою Анни Міщенко у міжнародній благодійній акції “Діти для дітей”.

“Зірочка Ані на полотні – це репліка з її роботи “Сузір’я”. Це лінія серця із янтарних зірочок, наша любов до таланту дівчинки. Ми маємо також допомогти іншим”, – розповіла Галина Симха, голова наглядової ради міжнародного благодійного фонду “Українська родина”.

Саме у неї виникла ідея створення арт-простору у школі. Вона сама пережила окупацію росіян у Бучі, та смерть дітей, зокрема і талановитої художниці вразила жінку. Й виникло бажання втілити мрію Анни і познайомити із її роботами світ.

Також сьогодні відбулися майстер-класи для діточок і підписання Меморандуму про співпрацю між партнерами проєкту: Міжнародним благодійним фондом “Українська родина” і благодійною організацією “Слава UA”.

Творчий простір у школі # 5 стане однією із локацій майбутнього Маршруту пам’яті Київської області. Проєкт реалізовується за підтримки Київської обласної державної адміністрації.