Лютий 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
18.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Оформити лікарняний в окремих випадках можна дистанційно

1 хвилина на читання

Лікарі Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги роз’яснили, у яких випадках лікар може відкрити лікарняний дистанційно.

В окремих випадках під час карантину лікар може оформити е-лікарняний, опитавши пацієнта по телефону. Це можливо в таких ситуаціях:

  • У пацієнта є симптоми COVID-19, грипу або іншої гострої респіраторної інфекції.
  • Пацієнт перебуває на обсервації або самоізоляції через COVID-19.

«В обох випадках лікарняний відкривається на 5 днів. Його можна продовжити, якщо тимчасова непрацездатність пацієнта триває більше 5 днів. Але для цього пацієнту необхідно прийти на огляд до лікаря особисто», – додають у центрі ПМСД.

Через епідемію COVID-19 Міністерство охорони здоров’я внесло зміни в нормативні документи, зокрема наказ МОЗ № 233 дає можливість оформити лікарняний не так, як раніше: електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність лікар формував лише після особистого огляду пацієнтів.

У всіх інших випадках листок непрацездатності відкривається лише під час особистого візиту до лікаря.

«Лікар огляне пацієнта, визначить, чи потрібно направляти його на додаткові обстеження, чи на консультація до інших фахівців, або ж сам призначить лікування. Перехід на електронні лікарняні означає, що відтепер пацієнту не потрібно збирати підписи на паперовому бланку і носити їх по кабінетах. Обмін інформацією відбувається автоматично. А пацієнт тим часом займається своїм лікуванням. Проте відвідувати лікаря для цього обов’язково», – додають медики Бучанського центру.