Січень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

В Україні у 10 разів зросли штрафи за шкоду природі

1 хвилина на читання

В мережі інтернет нещодавно поширювалась новина, що за кожен зірваний гриб громадян штрафуватимуть – на 75 грн, а за зрізану квітку лікарської рослини, нібито, доведеться заплатити 30 грн.

Насправді, любителі збирати гриби та ягоди, можуть не хвилюватися, вони навряд опиняться у рядах правопорушників, відвідуючи освоєні звичні для себе місця. 

 Ще перед святкуванням Нового року Уряд прийняв нову редакцію постанови «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд».

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Документ не встановлює жодних нових обмежень або заборон щодо використання природних ресурсів, не вводить нових режимів охорони територій та не визначає, які зони можна відвідувати, а які ні. 

У постанові лише встановлюється новий Порядок обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду. А саме, переглядаються такси, що діяли до цього з 2013 року.

Зазначається, що таке збільшення суми штрафів пов’язане з тим, що старий механізм нарахування розміру збитку не відповідав обсягу реально завданих збитків і не давав можливості для ліквідації самих порушень. Наприклад, за вбивство лелеки або пошкодження місця його гніздування зараз платять всього 2,9 тис. гривень, за вбиту козулю – 8,8 тис. гривень, за зрубане дерево діаметром до 50 см у степовій зоні – 6,6 тис. гривень.

Тож у межах національних природних парків та біосферних заповідників і надалі можна збирати гриби та ягоди. Якщо звичайно, ви робите це для власних потреб, а не займаєтеся промислом (у такому випадку законодавством передбачено отримання відповідного дозволу, що також не є нововведенням).

Виняток, як і раніше, де забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії, становлять території суворого заповідання. Вони визначені Проєктами організації територій відповідних установ природно-заповідного фонду. Такі зони створюються спеціально для збереження червонокнижних тварин і рослин. Як і до цього, перебування сторонніх людей тут заборонено. Є відповідні таблички з попередженням. Та й служба охорони повідомляє відвідувачам про існуючі обмеження. Тож випадково помилитися і назбирати заборонене через незнання у таких зонах неможливо.

Ціленаправлена ж протиправна діяльність на такій території наразі дійсно може коштувати правопорушникам у 10 разів дорожче.

В Україні у 10 разів зросли штрафи за шкоду природі