Листопад 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Заступник гімназії Світлана Юхно: “Творчість – це життєва філософія”

1 хвилина на читання

Перед закладами освіти постає надважливе завдання – активно розвивати дитячу фантазію, яка є двигуном майбутнього.

Займатися творчістю – це не просто процес, що приносить задоволення, а життєва філософія. Про свої напрацювання у виховній роботі, співпраці з батьками нам розповіла Світлана Вікторівна Юхно, заступник директора з виховної роботи та вчителька української мови та літератури Бучанської Української гімназії.

Повертаючись думками у свої шкільні роки Світлана Вікторівна згадує, що їй дуже подобалось вчитися, а отримувала вона лише гарні оцінки. Займалась дівчина на відмінно і в музичній школі.

–Сам процес навчання дуже подобався. До мене часто звертались однокласники, щоб я допомогла розібратись, і завжди казали, що в мене це виходить навіть краще, ніж у деяких вчителів. Напевне, це і вплинуло на вибір професії. Але це ж зовсім не означає, що в мене не було вибору. Ще був варіант – консерваторія, там мене хотів бачити вчитель музики. Ще мріяла спробувати журналістику. Але врешті-решт стала педагогом – це був мій свідомий вибір. Я вирішила вступати в університет імені М. Драгоманова на факультет російської мови та літератури. Після закінчення пішла працювати у київський коледж.

Потім стало зрозуміло, що сьогодення вимагає більшого, тому молода вчителька вирішила здобувати ще одну освіту. Вступила на факультет української мови та літератури в університет імені Б. Грінченка.

– З огляду на те, з яким захопленням ви розповідаєте, як стали вчителькою і як горять ваші очі, ви дуже любите свою роботу.

– Якби не любила, я б точно не затрималась у школі. Жодного разу не засумнівалася в тому, що займаюся чимось не тим. Коли помічаю, що мої дії роблять дітей радісними та усміхненими, відчуваю себе цілком щасливою.

– Світлано Вікторівно, а чого потрібно навчати майбутніх педагогів?

– Якщо вчитель поєднує  в собі любов до справи і до учнів, то він – досконалий учитель. Отож майбутній учитель має бути саме таким. Але зауважу, творчого, талановитого, креативного вчителя треба мотивувати. Знаєте, говорять, що вчитель – це не професія, а стан душі. Повністю з цим погоджуюся. Якщо в душі в тебе немає цього покликання, ти не зможеш справитися з професією.

Творчість – це життєва філософія

– Як, на Вашу думку, можна мотивувати педагога?

–Справедливою оплатою та гідними умовами праці. Хоча ми знаємо, що наразі будується великий корпус Бучанської школи №1, хотілось б цей процес пришвидшити та будувати ще нові заклади освіти. Це дасть можливість зменшувати наповнюваність класів до норми та уникати другої зміни, тим самим полегшуючи працю вчителям і навчання – дітям.

А стимулювати працю педагогів потрібно ще збільшивши надбавку для вчителів міста до максимально можливої – 30%, адже вони працюють у надскладних умов з великими класами.

– Скільки років ви працюєте в гімназії?

–З 1995року. Знаєте, я завжди вважала роботу вчителя творчою і цікавою, хоча дуже довго вона не приносила фінансового забезпечення. Мені навіть доводилось підробляти у вашій газеті «Бучанські новини» протягом кількох років. Я була відповідальна за певні рубрики: культура, освіта, спорт. Це було зручно, адже я у цьому «варилась».

Коли у гімназії Світлані Вікторівні запропонували посаду заступника, вона вирішили піти з газети, адже тепер в неї, як адміністратора, був дуже насичений графік роботи.

– Розкажіть, хто такий заступник з виховної роботи? Які завдання стоять перед ним кожного дня?

– Це людина, яка розв’язує дуже багато завдань, відповідає за всю позакласну роботу в освітньому закладі – це всі заходи у класах чи загальногімназійні. Це і допомога, і поради, і контроль.

Творчість – це життєва філософія

Світлана Юхно сама створює багато заходів, пише авторські сценарії. Із її подання формують традиції у Бучанській українській гімназії.

Крім того, вся організація роботи гуртків теж на Світлані Вікторівні.

– До прикладу, з 1995 року у нас діє театральна студія, яку веде Ліда Борисівна Хуторян. За освітою вона актриса, тому навчає дітей всіх нюансів професії. Щоб її постановки були ще цікавішими, потрібно долучатись і нам, колективу. Я написала вірші, вчитель музики створив музичне оформлення, декорації – художня студія, вчителі праці – костюми. Щоб це все відбулось, потрібно людей захопити цією роботою. Я намагаюсь завжди всіх залучити.

Незважаючи на велику кількість роботи, Світлана Вікторівна ще викладає свій фаховий предмет – українську мову та літературу.

– Також, якщо у закладі виникають проблемні питання – за це теж відповідає заступник з виховної роботи. Наприклад, конфлікти чи непорозуміння між учнями, порушення статуту гімназії. Ще дуже багато роботи з документами, яка не надихає, але теж потрібно її виконувати.

Традиції

Креативний підхід до проведення заходів у гімназії відчувається навіть у найменших дрібницях. Світлана Юхно розповіла про найважливіші дні та підготовку до них.

– Звичайно, День знань. Так, він є у всіх, але свято по-різному проходить. Гімназія відмовилась від традиційної лінійки і цього року проводила квести для дітей. Ще є обряд гімназійної каші – коли старшокласники варять новоприбулим гімназистам солодку кашу с цукатами, щоб з’їсти її і стати однокашниками.

Вересень також розпочинається олімпійським тижнем, коли вся гімназія виходить у ліс чи парк на змагання, а в кінці співають пісні під гітару чи влаштовують флешмоб. Раніше виходили всі разом, цього року кількість дітей набагато збільшилась і тому розділилися на три групи.

Згодом – День вчителя, який цього року припав на запровадження «помаранчевої» зони. І щоб не збирати всіх учителів в актовій залі, у гімназії зробили оригінальне свято у коридорах школи. Все у різних місцях: на першому поверсі грали на фортепіано, на другому – співали, навпроти спортзалу – танцювали. Вчителі отримали маршрут, у якому було чітко вказано, на якій перерві і де на них чекає локація, і мали змогу без скупчень насолодитись всіма виступами.

– Далі слідує посвята в гімназисти. Так як у закладі працює клубна система самоврядування, кожний клас ще представляє свій клуб. Через карантинні обмеження цього року все відбувається у відеоформаті, – зазначає заступник.

Листопад розпочинається фестивалем «Таланти твої гімназія».

Зимові свята: свято від старшокласників до Дня Святого Миколая, Новий рік – це казкові театральні виступи і, звичайно, КВК чи новорічна Ліга Сміху.

Ще одне з важливих свят «Віват, гімназія», на якому нагороджують дітей за всі їхні досягнення.

Відчувається, що пані Світлана віддає всю себе роботі і живе Бучанською Українською гімназією. Це надзвичайно приємно, що такі люди працюють у нашому місті з нашими дітьми.

– Мені дуже імпонує вислів Оскара Уайльда: «Найкращий спосіб виховати дітей хорошими – це зробити їх щасливими», – завершує розмову з нами Світлана Вікторівна.