Листопад 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Секрети перемоги проєкту Громадського бюджету від Світлани Федорової

1 хвилина на читання

У селищі Бабинці є громадська організація «Бабинецькі посіпаки», яка всіляко підтримує розвиток населеного пункту, влаштовує різноманітні акції, фотозони до свят і втілює ще багато-багато цікавих ідей, які роблять життя місцевих мешканців кращим.

Одна із членкинь ГО – Світлана Федорова, за фахом організатор дошкільної освіти. Жінка 13 років живе в Бабинцях і завжди має енергійну життєву позицію: видає дитячі книжки, цікавиться архівними даними селища, долучається до громадських активностей. Думка жінки, яка ніколи не залишається осторонь, у матеріалі БН.

Що таке Громадський бюджет?

Громадський бюджет, або бюджет участі — це інструмент, за допомогою якого можна залучити жителів до розподілу частки бюджетних коштів. Ініціатори пропонують власні проєкти, і всі громадяни мають право проголосувати за найкращі ініціативи. Проєкти-лідери голосування отримують бюджетне фінансування — у повному обсязі або на заздалегідь визначену частку.

Останні пів року всі думки і прагнення громадської активістки з Бабинців Світлани Федорової були підкорені одній-єдиній меті – перемозі в змаганні під назвою Громадський бюджет.

Пані Світлана розповідає, що дізналась про таке впровадження із соціальних мереж ще у 2018 році і згодом заявила старості Бабинецького старостинського округу Андрію Купрашу, що має на меті взяти участь. На той момент у Світлани був лише один проект – з благоустрою нового скверу.

–А потім вийшло так, що до мене звернулась жителька Бабинців Олена Лісіцька, яка розповіла про доцільність нового дитячого майданчика в тій частині селища, де на її думку, зовсім не було місця для відпочинку дітей. Так і виник ще один проєкт, – згадує громадська активістка. – Його розробкою займалась не лише я. Моя робота полягала в редагуванні проєкту, подачі та захисті.

Проєкти, які подала Світлана

  1. Створення упорядкованої озелененої території – скверу в селищі Бабинці на території між ділянкою житлового будинку та проїжджою частиною вулиць Травневої та Заводської.

На думку Світлани, цей проєкт з благоустрою цієї площі має важливе значення для розвитку естетичних якостей, екологічної культури та безпечного пересування населення, зокрема, молоді, людей старшого віку та школярів.

2. Дитячий майданчик «Джунглі»

Облаштування простору для дітей на території селища, який розв’яже проблему організації дозвілля дітей дошкільного та молодшого шкільного віку; сприятиме розвитку і вдосконаленню фізичних якостей дітей, прищепленню інтересу до здорового способу життя та спорту.

Майданчик дасть змогу зайняти дітей і захистити від небезпечних необдуманих вчинків і ситуацій, що загрожують їхньому здоров’ю.

Секрет перемоги

Більш ніж 800 голосів за кожний проєкт віддали жителі Бабинців.

–На мій погляд, найскладнішим етапом кампанії є збір голосів, – розповідає пані Світлана. – Наша перемога відбулась завдяки тому, що активізувалися люди. У нашому селищі всі знають про ГО «Бабинецькі посіпаки», що займається підтримкою місцевого населення, активність її учасників, і  тому підтримали нас. Активісти Тетяна Зарицька та Олена Лісіцька теж провели велику роботу з агітації. Ще в нас була потужна підтримка старости округу та місцевих підприємців.

Членкиня ГО «Бабинецькі посіпаки» згадує, як наприклад, Максим Нікішин із Бабинців організував акцію безкоштовної філіжанки кави за один голос проекту Громадського бюджету.

Усе це мотивувало місцеве населення. Людина, яка бачила, що це важливо для когось, голосувала, навіть якщо не планувала користуватись сквером чи майданчиком, – наголошує пані Світлана. – Адже ми завжди зауважували: навіть якщо ви не будете користуватись, то це важливо для ваших друзів, знайомих.

На майбутнє пані Федорова планує ще проєкти, пов’язані зі спортом, але вважає, що поки слід реалізовати ці.

У селі є багато молоді, яка займається спортом: футболом та іншими спортивними іграми. І вони потребують нашої підтримки.

Світлана Федорова працює в Пилиповицькому садочку.

Жінка вже видала навчальний посібник «Я і світ навколо мене», призначений для ознайомлення зі світом предметного і соціального довкілля через доступні для дитячого сприйняття поняття, а нещодавно вийшов друком зошит «Знайомлюсь зі світом природи».

Також пані Світлана голова авторської групи зі створення Розгорнутого календаря тематичного планування, за яким педагоги вже почали працювати в дошкільних закладах України.

Членкиня ГО «Бабинецькі посіпаки».