Жовтень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

«Доброта впливає на дружність і згуртованість учнів», – вчителька початкових класів Софія Гуцалюк

1 хвилина на читання

Шкільні роки — час, який ми завжди згадуємо з усмішкою, це той період, який залишиться  в нашій пам’яті на все життя. Хай щоб ставалося, успіх чи невдача, поруч завжди були наші вчителі. Допомагали, давали мудрі поради, аби ми стали хорошими людьми.

До Дня вчителя «Бучанські новини» вирішили поспілкуватись саме з такою людиною, молодою та амбіційною вчителькою Бучанської школи №1, яка за ще не великий час своєї професійної діяльності стала другою мамою для своїх вихованців і всю душу вклала в їхній розвиток. Знайомтесь, це Софія Петрівна Гуцалюк.

Маленького школяра можна порівняти з губкою: він всотує величезну кількість інформації, але не завжди знає, що з нею робити. А мені хотілось в цьому допомогти малечі, тому я мріяла стати вчителькою саме початкових класів, – розповідає педагог. – Маленькі діти – це величезна відповідальність. Саме вчитель початкових класів наповнює чисту душу малечі добром і моральними чеснотами.

Пані Софія розповідає, що її мама вчителька, і тому з дитинства їй подобалась атмосфера організації уроків і свят. З іншого боку вона бачила, що ця професія дуже важка, адже мама приходила додому втомлена. Був час, коли майбутня вчителька відмовляла себе від цієї спеціальності, бо це занадто відповідально. Але згодом зважилась, і сьогодні про це не жалкує.

Під час навчання пані Софія вже проходила практику, а після третього курсу працювала в школі рідного села у Вінницькій області і саме там зрозуміла, що зробила правильний вибір.

Я намагаюся бути подругою, порадницею для своїх учнів, – каже педагог. – Діти до мене звертаються з будь-якими проблемами,  а я стараюсь допомогти. Звісно, у такому віці ще не в усіх сформовано поняття дисципліни. З окремими дітьми доводиться більше гратися, аніж навчати, але це частина моєї професії. Якщо правильно все організувати, то за пів року майже всі починають розуміти, що вони в школі, – пояснює Софія Гуцалюк. – Ми в цьому віці були спокійнішими, посидючішими. Сучасні діти на нас не схожі, вони дуже рухливі. Бажано бути з ними на одній хвилі. Під час уроків потрібно проводити багато фізкультурних хвилинок, і коли встигаєш за ритмом дітей, тоді труднощів не виникає.

Програму Нової української школи педагог вивчала у Вінниці, потім проходила багато курсів та вебінарів.

Пані Софія вважає, що програма може бути будь-якою, але головне, щоб учитель додавав щось своє. Тому зараз педагог може сам запроваджувати цікаві проєкти, екскурсії, вигадувати нові форми роботи.

–Запорука успіху – це креативність і знання вчителя, – вважає Софія Гуцалюк.

На запитання, як викликати в дитини жадобу до знань, вчителька має свій секрет.

Найперше, треба любити свій предмет та сприймати дитину як особистість. А якщо щось не виходить, не звинувачувати в цьому учнів. Адже педагог за все відповідає. Якщо існують проблеми, значить, не був врахований рівень класу або знань окремого учня. Вчителю завжди хочеться йти вперед, але іноді слід зробити зусилля над собою і зупинитися, щось доробити. Інакше іскорки в очах дитини не запалити. Зі свого досвіду знаю, що одноманітні традиційні уроки втомлюють дітей, не викликають інтересу до нового матеріалу. Тому я постійно шукаю нові форми і методи навчання. Люблю проводити нестандартні уроки, і діти із задоволенням мені допомагають.

Проблема сучасних батьків, на думку вчителя, хибна першочерговість матеріальних потреб перед духовними.

–Зараз більшість батьків заклопотані роботою та заробітком. Звичайно, коли є гроші, це добре. Але слід пам’ятати: за гроші неможливо купити честь, гідність, совість, любов, – наголошує педагог. – Тому раджу батькам: любіть своїх дітей і вірте в них, не шкодуйте на них ні часу, ні сил. Постійний контакт з учителем та взаємодія допоможуть впоратись з будь-якими проблемами. Потрібно йти назустріч один одному.

Пані Софія вже з досвіду знає, що діти абсолютно різні, головне кожному учню створити ситуацію успіху.

Якщо дитина слабка в математиці, можна показати її сильні сторони з іншого предмета. Коли дитина відчуває себе успішною, тоді вона формується як особистість. А якщо постійно нагадувати про недоліки, тоді вона буде завжди похнюплена.

Про школу, в якій працює

Наша школа хоч і маленька, але дружна й затишна. Найбільше мені подобається демократичний стиль керівництва. У педагогів немає стрімкого злету кар’єрними щаблями, у нас все стабільно. Але я вважаю, що ти успішний, коли йдеш на роботу з радістю, коли в тебе є натхнення. А головне – це якщо до тебе тягнуться діти і гарно ставляться батьки, ось як можна охарактеризувати успішного вчителя.

«Якщо вчитель має тільки любов до справи, він буде добрим учителем. Якщо вчитель відчуває тільки любов до учня, як батько, мати, він буде кращим за того вчителя, який прочитав усі книжки, але не відчуває любові ані до справи, ні до учня. Якщо учитель поєднує в собі любов до справи і до учнів, він – досконалий учитель» (Л. М. Толстой, 1828-1910)