Серпень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Крок на шляху збереження пам’ятки культури

1 хвилина на читання

Питання зі збереженням та відновленням Будинку Штамма як пам’ятки культури місцевого значення знаходить своє продовження.

Про це повідомив секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський.

«Будинок Штамма внесено до Переліку об’єктів культурної спадщини місцевого значення Київщини, а його власником на сьогодні є територіальна громада міста Києва в особі Київської міськради.

 Замок Штамма вже тривалий час знаходиться в занедбаному стані, не використовуються за функціональним призначенням, а балансоутримувач не вживає жодних заходів щодо  його відновлення та належного утримання.

В процесі пошуку юридичних механізмів вирішення проблеми,  нами було виявлено, що власник всупереч вимогам Закону України  «Про охорону культурної спадщини» не уклав з Управлінням культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації охоронний договір на Будинок Штамма, де має бути зафіксовано особливості режиму використання пам’ятки, види і терміни виконання реставраційних, консерваційних, ремонтних робіт,  робіт з упорядження її території,  інших пам’яткоохоронних заходів,  необхідність  яких  визначається   відповідним   органом охорони культурної спадщини, а також не вживає жодних заходів для збереження та відновлення об’єкту.

Виявивши вказані порушення законодавства, ми звернулись до Бучанської окружної прокуратури з проханням про вжиття заходів представницького характеру, відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» та зобов’язання Київської міської ради у судовому порядку укласти охоронний договір та провести реставраційні роботи по Будинку Штамма.

Окружною прокуратурою за нашим зверненням проведено перевірку, виявлено порушення вимог законодавства та подано позов в інтересах держави в особі Управління культури Київської ОДА, Міністерство культури та інформаційної політики України до Київська міська рада, Дитячого спеціалізованого санаторію “Дружний” територіального медичного об`єднання “Санаторного лікування” у місті Києві про:

  • зобов`язання Київської міської ради протягом одного місяця з дати набрання рішенням суду законної сили укласти охоронний договір на об`єкт культурної спадщини Київської області – пам`ятку місцевого значення “Будинок Штамма”, розташовану за адресою: Київська область, Бучанський район, м. Буча, вул. Києво-Мироцька, 133, на умовах і в порядку, що визначені постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2001 № 1768;
  • зобов`язання Київської міської ради та Дитячого санаторію “Дружний” територіального медичного об`єднання “Санаторного лікування” у місті Києві  привести до належного стану об`єкт культурної спадщини Київської області – пам`ятку місцевого значення “Будинок Штамма”, розташовану за адресою: Київська область, Бучанський район, м. Буча, вул. Києво-Мироцька, 133, шляхом здійснення консерваційних та реставраційних робіт.

Ухвалою Окружний адміністративний суд міста Києва  від 02.08.2021 року відкрито провадження по даній справі та призначено перше засідання на 30.08.21.

Текст ухвали за посиланням:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/98709281

З метою якісного представництва та захисту інтересів громади нами подано до суду заяву про вступ Бучанської міської ради у дану справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів.”

Тарас Шаправський вважає, щоу випадку позитивного рішення, ця справа може стати прецедентом для всієї України і обіцяє, що про хід розгляду справи обов’язково інформуватиме громадськість.