Березень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Національному банку пояснили чому зросли ціни на продукти

1 хвилина на читання

У лютому 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 7,5% (з 6,1% у cічні). У місячному вимірі ціни зросли на 1%. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.

Фактична споживча інфляція зросла більше ніж прогнозував НБУ у звіті за січень 2021 року. Це пов’язано з більшим, ніж очікувалося, подорожчанням окремих продуктів та палива. А стримувало зростання інфляції запровадження граничної ціни на газ.

Збільшилися темпи зростання цін на готові продукти через нижчі минулорічні врожаї в Україні та у світі.
Продовжила дорожчати соняшникова олія, а також майонези, маргарин та спреди.

Через збільшення виробничих витрат на борошно, олію, цукор та енергію зросли ціни на хліб та вироби з борошна. Подорожчання сировини позначилося і на вартості м’яса, вершкового масла та сирів. Також прискорилося зростання цін на рис, рибу, сухофрукти та кетчупи. Темпи подорожчання непродовольчих товарів залишилися на рівні попереднього місяця.

З одного боку, сповільнилося підвищення цін на фармацевтичну продукцію, автомобілі, а також поглибилося падіння цін на товари для особистого догляду, засоби для чищення та іграшки. З іншого – прискорилося зростання вартості побутової техніки, меблів, ювелірних виробів та зменшилося падіння цін та на домашній текстиль електроніку.

Зниження цін на одяг та взуття сповільнилося. Незначно прискорилися темпи зростання вартості послуг. Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося до 9,7%. Через скорочення виробництва та збільшення вартості кормів значно подорожчало м’ясо, насамперед курятина та яловичина, а також молоко та яйця.

Через високі світові ціни й гірші врожаї цукрового буряку та пшениці відчутніше подорожчали цукор і борошно. Через скорочення запасів швидше дорожчали яблука, а ціни на банани відновили зростання вслід за зростанням імпортних цін через неврожай у основних країнах-виробниках.

Крім того, сповільнилося здешевлення овочів борщового набору через зменшення їх запасів. Водночас поглибилося падіння цін на огірки та помідори внаслідок збільшення пропозиції як імпортованої, так і вітчизняної тепличної продукції.

Ціни на алкоголь продовжили зростати, зокрема через підвищення мінімальних цін на ігристі вина в січні.
Попри подальше зниження тарифів газопостачальними компаніями, темпи зростання вартості природного газу збільшилися за рахунок ефекту низької бази порівняння.

Подорожчання газу в попередні періоди вплинуло на вартість гарячої води та опалення.

«Упродовж наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним. Це зумовлюватиметься ефектами від нижчих минулорічних врожаїв, подорожчанням енергоресурсів, а також зростанням споживчого попиту в умовах відновлення економіки.
Інфляція почне сповільнюватися у другому півріччі 2021 року завдяки надходженню нового врожаю та вичерпанню ефекту низької бази порівняння», – йдеться в повідомленні.