Березень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Педіатр Олена Науменко: “харчування дітей має бути багатим білками і вітамінами”

1 хвилина на читання

Аби весна проходила з користю для дитячого здоров’я лікар-педіатр Олена Науменко Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги пояснила, як спланувати весняне харчування дітей, щоб вберегти їх від нестачі вітамінів та від так званої «весняної втоми»?

Харчування дітей має бути багатим як білками (м’ясо або риба повинні входити в меню щодня), так і вітамінами.

  • Дуже корисні фруктові соки, сухофрукти (їх заливають окропом, настоюють, але не варять), банани. Як джерело вітамінів і непоганий імуностимулятор, незамінний настій з плодів шипшини. Для більшої користі його можна підсолодити натуральним медом. А мед, як відомо, джерело вітамінів, біологічно активних речовин і мікроелементів.
  • Поповнити запаси вітаміну С нам допоможуть цитрусові, ківі. Але такі екзотичні продукти можуть викликати алергію. Вводьте в дитячий раціон квашену капусту (бажено пирготовану власноруч)), чорну смородину, що за кількістю вітаміну С, лідирують в порівнянні з цитрусовими.
  • При плануванні весняного харчування дітей дуже важливо не забувати про свіжу зелень. Раджу вживати такі зелені культури: листовий салат, петрушку, кріп, кінзу, крес-салат, зелену цибулю, а також квашену капусту. Гранати, свіжі яблука, морква допоможуть підвищити знижений гемоглобін. Для поповнення вітамінів групи В обов’язкове вживання молочних продуктів, яєць та риби, особливо морської.
  • Непогано для здорового харчування дітей використовувати заморожені фрукти та овочі, тільки пам’ятайте при цьому, як правильно їх готувати: обмити їх проточною холодною водою і, не розморожуючи, опустити в киплячу воду (води повинно бути небагато), так втрата вітамінів буде мінімальною.

З обережністю вводьте ранні овочі і фрукти, тому що вони дуже часто містять нітрати.

Будьте здорові та повні сил!