Листопад 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
18.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

40-денна дорога очищення – що варто знати?

1 хвилина на читання

Ось і розпочинаються перші передноворічні клопоти та підготовка до свят – Православний Різдвяний піст або Пилипівка (Пилипів день 27 листопада), встановлений на честь Різдва Христового. Всім, хто дотримується посту, буде цікаво знати, що період очищення триває 40 днів та починається 28 листопада і закінчується в переддень Різдва 6 січня.

Цей піст вважається не таким суворим, як Великий або Успенський і призначений для духовного очищення через покаяння, молитву, стриманість у їжі, щоб зустріти свято Різдва з чистою душею. Однак правила дотримання посту все ж існують. БН дослідили цікаві особливості духовного очищення й готові поділитися ними зі своїми читачами.

Людям, що хочуть пройти 40-денний шлях за всіма правилами, слід пам’ятати:

суворо забороняється вживати продукти тваринного походження: молоко, м’ясо, яйця, вершкове масло, сир і страви з них. Однак не слід лякатися такого суворого посту, бо в меню на цей період вірянам можна включати овочі, каші, гриби і бобові. За винятком середи і п’ятниці, а також Святвечора 6 січня – дозволяється трохи риби й морепродуктів, а на вихідних – вина. Однак у разі хвороби, важкої фізичної праці, похилого віку, військових обов’язків чи вагітності заборону на їжу дозволяється послабити.

Окрім цих існують й інші правила, яких варто дотримуватися всім, хто став на шлях посту.

Як саме слід прожити ці сорок днів та що можна робити в Різдвяний піст

Людям, що обрали дорогу очищення варто зосередитися на добрих справах та налаштовувати себе та свої помисли на позитив. Якщо маєте змогу комусь допомогти в біді – варто це зробити. У цей період бажано пробачити людей, що колись образили вас, і звільнити душу від негативних емоцій. У свою чергу обов’язково віддати борги й подякувати людям, що підтримували вас увесь рік, за допомогу. Слід розкаятися у своїх гріхах та подумати про їх спокуту, а також стримуватися у нових грішних діяннях (азартні ігри, фривольні розваги, лихослів’я тощо), намагатися прийняти власну долю й вірити у добре майбуття. Щоб легше було налаштуватися на потрібний лад, спробуйте почитати духовну літературу й пройнятися описаними подіями, це допоможе духовно збагатитись і втриматися від гріховної спокуси. І, звичайно, не забувайте молитися, адже молитва допомагає душі віднайти спокій та смирення.

У Різдвяний піст за церковними канонами не можна укладати шлюб та грати весілля. Якщо ж виникла гостра потреба одружитися, можна розписатися, а святкувати слід після закінчення посту.