Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
01.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Пасхальні традиції різних країн світу

1 хвилина на читання

Великдень — світле і духовне свято, яке щороку об’єднує сотні людей по всьому світу. І хоч цього року свято пройде дещо за іншим сценарієм, все одно всі віряни чекають його та ставляться з належним благоговінням. Запашні страви, весняне сонце і віра роблять Великдень значною подією року. Але які б коріння не мав Великдень, традиції у багатьох країнах відрізняються, хоч і мають єдину основу.

Журналісти «БН» вирішили дослідити, як відзначають цей день в різних куточках світу.

Англія

У цій країні перед Великоднем всі школи закриваються на два тижні. Церкви красиво оформлюють гілками дерев з набряклими бруньками, нарцисами і прикрашеними яйцями. Пасхальна служба закінчується в неділю опівночі. Після цього всі вітають один одного із закінченням Великого посту і початком нового життя. Після а звичаєм проводять час в колі сім’ї, їдять паску і пригощають один одного шоколадними яйцями. Святковими стравами вважаються запечена копчена свинина, медово-часникові фрикадельки, весняний салат і сосиски, глазуровані яблуками. Стіл прикрашають квітами і фруктами.

Німеччина

Крім звичних нам у німців є й інші символи свята. Наприклад, пасхальний кролик, який «приносить» дітям фарбовані яйця. Саме Німеччина вважається його батьківщиною. У день Великодня рано-вранці батьки ховають шоколадні яйця в саду, а діти, прокинувшись, шукають їх під кущами, в квітах, траві, складають у кошик, а потім ласують ними за сніданком. Є ще один символ – пасхальне дерево, прикрашене яйцями. А ще в Німеччині до цих пір існує старовинний звичай – традиційна кінна хода. Зараз німці відзначають два дні: Великодні воскресіння і понеділок.

Франція

Головною стравою на Великдень у цій державі вважається смажене курча. Свої будинки французи прикрашають стрічками, гірляндами і дзвіночками. Вже за місяць до свята у всіх магазинах починається продаж шоколадних яєць, курочок, півнів і кроликів. Дзвони у Франції мовчать із Чистого четверга аж до Страсної суботи, щоб сумувати про смерть Ісуса. Тільки у неділю знову дзвонять, як знак радості з приводу воскресіння Христа. Французи, коли їх чують, обнімаються і цілуються, та кажуть, що дзвін дзвонів відвідує Папу Римського.

Італія

Великдень для італійців – одне з улюблених свят. У цей день збираються в колі сім’ї, влаштовують пасхальний сніданок, їдять розфарбовані яйця, сирну паску і традиційний «Пасхальний торт» – солоний пиріг зі звареними яйцями і шпинатом, або «Великодній голуб» («Палома ді Паскуа»). Цей пиріг схожий на церковний купол. Також на Великдень  готують смаженого молодого баранчика або козеня. Обов’язково – традиційна меса на головній площі Ватикану, яку проводить сам Папа Римський.

Іспанія

У них популярний Великодній хід, коли хлопчики несуть прості пальмові гілки, а дівчатка – пальмові гілки, прикрашені солодощами. Священник повинен благословити цих дітей.

Найвідоміший Великодній хід відбувається в Севільї. Перед церквою в Пальма-де-Майорка у Великоднє воскресіння розігруються Страсті Христові.

Найстрашніше дійство відбувається у Вергесі (Жирона): там популярний танець скелетів, чоловіки міста переодягаються в страхітливі костюми і лякають перехожих.

США

У цій багатонаціональній країні святкують Великдень по-різному. У багатьох містах відбувається великодня вулична хода. Існує традиція, коли діти приходять до Білого дому з кошиками розфарбованих яєць і беруть участь в конкурсі – хто далі прокотить яйце вниз по галявині. Традиційний великодній стіл: шинка, картопля, фруктовий салат і овочі. Символом Великодня в Америці є лілія.

Польща

Наші сусіди святкують Великдень два дні. За столом збираються всією сім’єю, а трапеза починається з молитви. Великодній сніданок складається з освяченої паски, яєць, хрону, м’яса і ковбаси. Також тут печуть «баби» у величезних циліндричних формах із солодкого дріжджового тіста із різною начинкою.

Австралія

Великдень тут відзначають на природі. Вважається, що в це свято повітря стає чистим, а вода в джерелах набуває властивостей подібних до святої. Головне блюдо – смажена баранина або курча, а на солодке їдять торт-безе, прикрашений фруктами. Як і німці, австралійці заготовляють до Великодня шоколадні яйця. Найпопулярніші: яйця у вигляді пасхального кролика і Білбі – рідкісного місцевого ссавця.

Греція

Це – православна країна. Тому там святкують Великдень як і в Україні. Розфарбовують крашанки і зберігають їх до вечора суботи. До вечірньої меси віряни приносять палаючі білі свічки, які символізують відродження Христа. Опівночі всі свічки гасять. Палаюче світло – життя, передається людьми від однієї свічки до іншої. Під час свята проходять масові процесії людей, що несуть освячені свічки.

На пасхальній трапезі їдять суп із баранячих потрухів – магіріцу, який готують заздалегідь, у суботу. Відкорковують Рецину – перше вино минулорічного врожаю. На природі влаштовують застілля і пікніки, смажать на вогнищах молодих ягнят. Пісні та грецькі танці не замовкають до самого ранку і продовжуються весь Світлий тиждень. А великодні канікули у грецьких школярів тривають цілих 15 днів.

Ірландія

Тут Страсна п’ятниця дуже спокійний день. Віряни нічого не їдять до полудня. У суботу запалюють сотні освячених свічок. У Великодню неділю подають суп із зеленої цибулі і ягняти. На вулицях влаштовують танцювальні змагання. Переможець отримує пиріг.

У деяких містах Ірландії є гротескний великодній звичай: відбуваються символічні похорони оселедця. Його несуть до могили в знак того, що строгий піст, у якому оселедець – це основна страва, тепер закінчується.

Ізраїль

Песах – це одне з найважливіших і найдавніших іудейських свят, встановлене на честь знаменної події – Виходу євреїв з Єгипту і звільнення з 400-річного рабства, яке сталося понад 3300 років тому. В Ізраїлі юдеї відзначають Песах 7 днів, а за його межами – 8.

Як і Великдень у християн, Песах – це сімейне свято. Увечері 14 нісану іудеї намагаються зібратися сім’єю вдома за святково накритим столом зі свічами. Вони моляться, читають священну Агаду, згадують свою історію, здійснюють ритуальну пасхальну трапезу – седер.

Головні страви на свято Песах – це смажений баранчик із гіркими травами, вино та опрісноки, тобто прісний хліб. За легендою, євреї так поспішали покинути Єгипет, що не встигли приготувати звичайний хліб, а тому взяли в дорогу прісні коржі. Перший і останній дні Песаху – офіційні вихідні в Ізраїлі. Інші дні – це святкові будні. На сьомий день Песаху існує звичай іти до моря і проводити церемонію розподілу морських вод, оскільки цей день знаменує перехід іудеями Червоного моря під час виходу з Єгипту.