Листопад 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сіль – споживайте розумно

1 хвилина на читання

Користь солі давно є темою для дискусій та обговорень дієтологами і лікарями. Раніше ці білі кристалики цінувалися на вагу золота і використовувалися для поліпшення смакових якостей страв. Однак тепер харчову сіль часто називають “білою смертю” і ставлять під сумнів її користь.

Як відомо, кухонна сіль потрібна людині як натуральна речовина, що оптимізує кислотність внутрішньоклітинного простору. Насамперед це стосується клітин мозку. Фахівці змогли довести, що систематичне обмеження споживання солі та вживання сечогінних препаратів можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера.

Сіль є джерелом натрію, за відсутності якого відчувається слабкість, знемога і проявляються нервово-м’язові розлади.

Різновиди солі

  • Кам’яна – це звичайна сіль, представлена в сипучій формі або в пресованій. Продається в пакетах. Досить солона. Її слід купити, якщо потрібно консервувати або маринувати.
  • Очищена – це звичайна сіль, яка пройшла додаткову процедуру очищення. Її найчастіше використовують професійні кухарі на своїх кухнях. Має ледь помітний післясмак.
  • Йодована – ця сіль додатково збагачена йодом і рекомендується тим людям, у який є нестача йоду в організмі. А ось її ї надлишок небажаний, тому слід обережно приймати її без показань. Йод при приготуванні не відчувається.
  • Морська сіль є продуктом випарювання морської води. Така сіль дуже корисна за рахунок високого вмісту в ній мінеральних речовин, але на смак вона не кожному сподобається.
  • Екстра сіль дуже зручна у використанні і має чистий солоний смак. Але білосніжний колір – це результат хімічного вибілювання. Щоб сіль не збивалася у камінь, в неї додають спеціальні речовини, які теж не несуть користь для організму. Таким чином, це найшкідливіший вид солі.

Тобто , найкорисніша сіль – морська, а ось найкрасивіша та найапетитніша – «заміксована» з прянощами, травами та іншими ароматними добавками.

Як зробити ароматну сіль

Якщо приправити м’ясо-гриль не звичайною сіллю, а, до прикладу, сіллю з травами – і його смак, і запах одразу ж посиляться. Чудовий спосіб зробити свою їжу кориснішою – додавати до неї ароматизовану суміш, зроблену на основі морської солі. Вона є джерелом великої кількості вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.

Приготувати ароматизовану сіль дуже просто: кристалики перебиваються з допомогою блендера або кавомолки (можна використовувати і ступку) зі спеціями, які ви виберете на свій смак. Останні віддають солі свій смак, колір і запах.

  • Сушені трави – з ними сіль підкреслить смак м’яса. Це чебрець, розмарин, орегано, часник, м’ята, лаванда, базилік.
  • Спеції – додайте таку сіль в тушковані овочі. Найсмачніші поєднання: кумин, фенхель, коріандр, паприка, куркума або перець чилі.

В якій кількості необхідно вживати сіль?

Згідно з рекомендаціями ВОЗ – здоровій дорослій людині досить 5г (приблизно 1 ч.л. / день). Сучасна людина в середньому з’їдає 5 кг солі на рік, замість 1,8 кг за нормою.

Головне пам’ятати, що шкода чи користь не в самій солі, а в її кількості, яку ви вживаєте. Брак солі в організмі – це також погано, а надлишок шкідливо і небезпечно. Правильна відповідь посередині, тому дотримуйтеся норми та будьте здорові!