У Блиставиці на свято Трійці, завжди прикрашали домівки татар-зіллям
1 min read
Надія Кочина, жителька села Блиставиця та учасниця неперевершеного колективу «Блиставчанка» розповіла, що на свято Трійці, завжди прикрашали домівки гілочками з липи, клену, берези та трав’яними зборами: м’ятою, татар-зіллям, полином.
Обов’язково ставили зелень в хаті на підвіконня. Це символізує буяння матінки-природи, яка оберігає родину від всіх негараздів.
Біля входу у двір ворота прикрашають гілочками клену чи липи, перев’язаними різнобарвними стрічками.
А ще Надія Іванівна поділилася рецептом національної української страви, яку хазяйновита господиня готує до святкового столу – шулики:
– Це дуже смачний корж з маком. Береться сода, кисляк, сметана, мука, замішується тісто густиною, як на вареники, та випікається в духовці, – розкриває секрети приготування смаколика господиня. – Коли корж стає холодним, його ламають на маленькі шматочки та перемішують з начинкою. Начинка – це перетерті заздалегідь мак і мед, залиті водою. Вся сім’я смакує солоденьким та дякує дбайливим рукам за пригощання.