Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Велосипед – запорука міцного здоров’я

1 хвилина на читання

За вікнами відчутно потеплішало, на дворі майже літо, сонце стало прогрівати землю, а чисте синє небо приносити радість.

Багато людей обожнює кататися на велосипеді. Це не тільки весело, але ще і дуже корисно для здоров’я. Тому навіть якщо ви жодного разу в житті не каталися на велосипеді, після цієї статті, вам обов’язково захочеться спробувати.

Велотренування є оптимальним і збалансованим видом спорту. Регулярні виїзди позитивно позначаться на вашому здоров’ї та фігурі. Отже, катаючись на велосипеді, ми:

Зміцнюємо м’язи

Елемент опору їзди на велосипеді сприяє нарощуванню м’язової маси та зміцненню м’язів (ніг, грудей, спини, рук) у цілому. Вони набувають не тільки гарну форму, а й стають витривалішими.

Худнемо

Низька інтенсивність, аеробні та послідовні вправи є одним з найефективніших способів схуднення. Їзди на велосипеді, наприклад, протягом години досить для того, щоб почати втрачати зайві кілограми та небажані відкладення в області стегон. При цьому ваш організм спалює калорії у процесі їзди, а також протягом деякого часу після неї. Головне бути обережним і не переїдати після поїздки.

Тренуємо органи дихання

Необов’язково палити, щоб мати задишку та інші проблеми з диханням. Щоб очистити легені від токсичних речовин, потрібно їх добре потренувати. Для цих цілей відмінно підійде їзда на велосипеді. Завдяки чому ви завжди зможете дихати на повні груди та не задихатися, піднімаючись сходами.

Зміцнюємо серцево-судинну систему

Їзда на велосипеді є відмінним кардиотренуванням, підвищує частоту серцевих скорочень і змушує кров циркулювати по всьому тілу. У результаті чого й є одним з видів вправ, рекомендованих в якості здорових способів знизити ризик розвитку серцевих захворювань. Дослідження показало, що регулярні поїздки на велосипеді можуть знизити ваші шанси на розвиток проблем з серцем на 50%.

Попереджаємо варикоз

Сьогодні не є секретом той факт, що людям, які страждають від варикозного розширення вен, дуже корисно робити обертальні рухи ногами, що викликає активну циркуляцію крові по судинах, запобігаючи її застою. Спеціальна вправа для профілактики варикозу так і називається – велосипед. Ну, а сісти на двухколісний і реально покрутити педалі – це найкраще, що можна придумати для боротьби з недугою. Особливо якщо врахувати, що це ще й корисно для колінних суглобів.

Покращуємо самопочуття

Велосипед стане в пригоді тим, хто часто перебуває в стресі й занурюється в депресію. Велопрогулянки покращують настрій, допомагають розслабитися і відпочити голові від насущних проблем. Насичення організму киснем допоможе вам налагодити сон і відчувати себе повним енергії.

Зберігаємо молодість

Як показали дослідження, регулярні поїздки на велосипеді можуть зменшити ознаки старіння. Секрет у тому, що посиленя кровообігу дозволяє клітинам вашої шкіри ефективніше отримувати поживні речовини, насичуватися киснем і при цьому виводити токсини. А також здійснюється вироблення колагену – речовини, яка бореться зі зморшками.

Кому не варто їздити на велосипеді

Утім, як і до будь-яких інших фізичних занять, до велосипедних прогулянок треба ставитися відповідально. Вони небажані при:

  • помірних і виражених дегенеративно-дистрофічних змінах в хребті і суглобах (патологічні зміни суглобів, зв’язкового апарату, тканин міжхребцевих дисків і хребцевих сегментів);
  • помірному і вираженому сколіозі;
  • загостренні захворювань суглобів і хребта;
  • опущенні нирок (через вібрацію і трясіння під час їзди);
  • жінкам у період вагітності.

Крім того, лікарі радять утримуватися від велосипедних прогулянок людям з діагностованою виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, яка часто кровоточить.

 Протипоказаннями також вважають: загострення варикозної хвороби, оскільки при такому навантаженні на нижні кінцівки зростає ризик відривання тромба; діагностовані серцево-судинні недуги; підвищення температури тіла; тяжка форма артеріальної гіпертензії; менш як рік часу після будь-яких хірургічних втручань; бронхіальна астма; епілепсія; захворювання, що супроводжуються порушенням координації.

Велосипедні прогулянки – це прекрасний варіант, якщо ви хочете привести думки до ладу та оздоровити свій організм, якщо дотримуватися рекомендацій фахівців та ставитися уважно до свого здоров’я. Проведений час на велосипеді забезпечить вас позитивними емоціями та великою порцією енергії.