Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Пізнаємо рідну країну

1 хвилина на читання

Рано чи пізно карантин закінчиться. Але це зовсім не означає, що наступного дня ми зможемо відразу полетіти в подорож. Усе ж сумувати не варто: Україна має багато цікавих неповторних куточків, які чекають на своїх гостей! І ви обов’язково отримаєте неймовірні враження від цих екскурсій.

Журналісти «БН» підготували для вас ідеї для відпустки або вихідних днів, а ви самі побудуйте план великої подорожі країною, яку ми так любимо.

Україна неймовірна, це окремий світ, в якому є все! Багаті землі, густі вікові ліси, мудрі і монументальні гірські хребти, загадкові ущелини, просторі долини, широкі й галасливі річки, кришталево чисті озера…

Бирючий острів

В Азовському морі є острів, на якому майже сотню років тому (у 1927-му) було створено заповідник. Зараз це Азово-Сиваський національний природний парк. Тут приголомшлива флора і фауна: олені, лані, муфлони, лисиці, єнотоподібні собаки. Якщо ви любите бьордвотчінг, їдьте на Бирючий милуватися фазанами, білими чаплями і лебедями. Ще на острові багато маленьких озер, заток і бухт, а також є маяк.

Бьордвотчінг – одне з найбільш цікавих і миролюбних захоплень. Дослівно з англійської birdwatching перекладається як «спостереження за птахами».

Кінбурнська коса

Приголомшливий куточок природи у Миколаївській області. На косі унікальний клімат: вона розділяє солону затоку і прісний лиман. Якщо ви любите первозданну природу, їдьте сюди: озера, понад 500 видів рослин, величезна кількість звірів і птахів. Можна побачити дикі орхідеї — ніде більше в Україні немає такої їх кількості. А ще на Кінбурні живуть справжнісінькі рожеві фламінго і 60 видів пернатих, занесених до Червоної книги.

Село Бакота

Приїхавши в невелике село Бакота Хмельницької області, мандрівник наче переноситься за океан до зелених і скелястих берегів Ірландії. З висоти скелі відкривається дивовижний вид на Дністер. Дивно, але знайти це місце на карті неможливо, виною цьому непокірні води річки, які знищили і знесли більшу частину Бакоти, забравши із собою і більшість історичних пам’яток. Так що тепер цю назву умовно носить берегова лінія вздовж Дністра, де поки ще збереглися руїни стародавнього монастиря. Після відвідин цього місця складається враження, що якщо Бог насправді жив на землі, то саме тут, в цих білих кам’яних келіях, а якщо він пив воду, то лише з цілющих джерел Бакоти.

Синевир

Відомий як найбільше гірське озеро в Україні — і як дивовижно красиве місце. Посеред озера є невеликий острів, тому Синевир називають Морським Оком: острівець схожий на зіницю. Цікаво, що через глибину (середня 10–12 метрів, максимальна 24 метри!) озеро не прогрівається глибоко навіть у найспекотніші дні. Зате в ньому чудово живеться форелі, а ця риба надає перевагу тільки дуже чистій воді. Синевир розташований на території однойменного національного природного парку, тому можна не тільки милуватися озером, а й досліджувати екологічні стежки.

Дністровський каньйон

Національний природний парк — і один з найбільших каньйонів у Європі, його довжина 250 км. Якщо хочете побачити Дністер у всій красі, каньйон — найкраще місце для цього. Тут дивовижні скелі, гроти, печери (найвідоміша гіпсова, Оптимістична), є водоспади. А ще на території природного парку розташоване знамените «острівне» село Заліщики. Серед рослин багато рідкісних, реліктових та ендемічних видів. Торік у парку виявили фіалку Джоя — одну з найрідкісніших рослин у світі. Крім Дністровського каньйону, її можна побачити в Румунських Карпатах і на Балканах.

Буки

Всього в 100 км від Києва, біля селища Буки Маньківського району Черкаської області, розкинулося дивно прекрасне місце. Українці його називають «маленькою Швейцарією». Буцький каньйон, який своїми скелястими берегами захищає спокій річки Гірський Тікич, нагадує пейзажі скандинавських фіордів. Особливо чудове це місце в травневі дні, коли природа вбирається в соковиту і яскраву зелень, наповнюючись ароматом і ніжністю квітучих трав і диких тюльпанів. Неподалік від каньйону розташувався галасливий і не менш гарний водоспад, а ще трохи далі можна спостерігати руїни старовинного млина ХІХ століття. Якщо вам до вподоби відпочинок на природі, рекомендуємо захопити із собою намет або набір для пікніка, відповідних для цих цілей місць тут достатньо.

Час для подорожей обов’язково настане. Ми зможемо сісти на потяг та вирушити в далеку мандрівку нашою країною. А зараз залишаємося вдома, складаємо плани про нові вояжі та цінуємо час, проведений зі своєю родиною. 

Мрійте, подорожуйте та відкривайте для себе свою країну