Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Нацбанк: роз’яснення нових правил при переведенні понад 5 тисяч гривень

1 хвилина на читання

Набрання чинності з 28 квітня нового закону про протидію відмиванню доходів не створює ніяких обмежень у здійсненні операцій з банківськими картами.

Про це розповів директор департаменту платіжних систем Національного банку України Олексій Шабан під час брифінгу, присвяченого вступу в силу Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення”.

Закон, зокрема, передбачає обов’язкову ідентифікацію при переказі коштів у сумі, що перевищує 5 тис. грн, а в деяких випадках – необхідність підтвердження походження доходів.

В ході брифінгу Шабан пояснив, що при здійсненні операцій з банківськими картами, включаючи переказ коштів в сумі, що перевищує 5 тис. грн, власникам карток не потрібно проходити ніяких додаткових процедур ідентифікації.

Безготівкові перекази не будуть мати ніяких обмежень, дробити платежі не потрібно. Власники карти-відправника та карти-одержувача вже ідентифіковані банками. У банків є інформація про власників карток, вони знають властиві вам обсяги операцій. На підставі таких операцій не будуть виникати додаткові запитання у банків”, – сказав Шабан.

За його словами, новий закон спрямований на моніторинг великих ризикових операцій, а не дрібних перекладів.

Що стосується необхідності довідки про походження коштів при здійсненні операцій на суму понад 5 тис. грн, то директор департаменту платіжних систем запевнив, що вона не потрібна.

Закон нічого не змінює в принципах вимоги документів про походження коштів. У даній ситуації немає необхідності у вивченні банком інформації про походження коштів, паспорта для проведення такої операції буде достатньо. Це стосується не тільки переказу грошей, а й поповнення своєї карти, оплати товарів і послуг”, – підкреслив Шабан.

Те ж стосується і SWIFT-платежів між рахунками. За словами Шабана, наявність рахунку в банку означає, що ідентифікацію банк вже провів, і ніяких додаткових кроків у цьому напрямку банк робити не буде.

Він зазначив, що банк може ставити питання, якщо сума операції буде невластива для конкретного клієнта, але це “екзотичні випадки”.

При поповненні картки в терміналі самообслуговування у разі верифікації клієнта також не потребує додаткових підтверджень.

Якщо термінал банку або небанківської фінансової компанії обладнаний пристроєм для зчитування карти або дає можливість верифікації за допомогою введення ПІН-коду або одноразового СМС-пароля, то ніяких додаткових дій не потрібно. Закон не створює для вас ніяких незручностей у виконанні ваших звичних операцій”, – зазначив Шабан.