Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Унікальний Кам’янець-Подільський

1 хвилина на читання
Камянець_Подільський5

Звичайно, в умовах карантину не можна побувати в цікавих місцинах і особисто побачити всю красу природи чи унікальність архітектурної творчості людини. Але не варто сумувати! Можна здійснити віртуальну чи уявну подорож. А ми вам у цьому допоможемо.

Сьогодні відвідаємо старовинне місто Кам’янець-Подільський, прогуляємося його вулицями, вимощеними бруківкою, спустимося до урвища зі стрімкою річкою, пройдемося закутками кріпосних стін, подивимося на неймовірно казкову вечірню фортецю, забарвлену різнокольоровими вогнями.

Історія

Кам’янець-Подільський Хмельницької області – колишній обласний центр, який з 22 березня 1919 по листопад 1920 навіть був столицею УНР. Входить до Асоціації міст України. Має свій герб і прапор.

Коли йдеш вулицями старовинного міста, відчуваєш дух середньовіччя. А роздивляючись архітектуру будівель, розумієш, як багато національностей і народів залишили тут згадку по собі. Адже у різні періоди історії тут продемонстрували свій талант архітектори й скульптори з Італії, Нідерландів, Вірменії, Польщі, Франції, Туреччини та ін.

За кількістю пам’яток старовини Кам’янець-Подільський займає третє місце після Києва та Львова. Тож поспішимо на пішу прогулянку всіма закутками цього дивовижного міста й до головного творіння – старовинної Кам’янець-Подільської фортеці, що була багато століть найпотужнішим оборонним форпостом, а тепер зачаровує своєю красою.

Камянець_Подільський0

Замковий міст

Перше, що захоплює – унікальний Замковий міст, що сполучає Старе місто із Замковим комплексом через урвище, який увійшов до списку 100 найвидатніших пам’яток світу. Сьогодні Замковий міст — це суцільний кам’яний мур, який нагадує греблю. 114 метрів довжиною за ширини дорожнього покриття – 7 метрів, висота моста 28,2 метра (це приблизно 10-поверховий будинок).

Дивовижним тут є поєднання ландшафту і фортифікаційних систем. Адже старе місто розташовується ніби на острові, а навколо –  глибокий, величний у своїй природній красі каньйон завглибшки 30-50 м, пробитий річкою Смотрич в скельній породі. У нього ми спускаємося сходами, і дух захоплює від неповторних видів. А сміливці й шанувальники екстремальних розваг можуть відчути незабутні емоції на борту БРДМ-2 (броньована розвідувально-дозорна машина) – від центральної площі звивистими вуличками спуститися у каньйон, пропливти по руслу річки, оглянути мури з незвичного ракурсу.

Фортеця

Попереду – фортеця. 11 башт, бійниці, музеї у залах, у центрі площа із помостом і дерев’яними балконами на мурах, боргова яма і видовбана у скелі криниця глибиною 40 м. У Папській вежі – воскова фігура Устима Кармелюка, який колись був тут ув’язнений. Захоплює можливість піднятися на 2-3 поверхи веж дерев’яними драбинами і пройтися вузькою щілиною у стіні муру, адже у споруді збереглася система ходів і казематів. І з будь-якого боку фортеці – вдосталь насолодитися видами, що відкриваються з висоти.

Після цієї прогулянки обов’язково посидимо у кафешці, яких тут чимало. Особливо біля Міської Ратуші (17-18ст.). Скоштуємо бануш, деруни, вареники, а за бажання – піцу чи картоплю фрі.

Потім пройдемо через арку у двір і… бачимо величну будівлю – Костел св. Апостолів Петра і Павла із кам’яною Лаурою та унікальним органом. Перед діючим костелом стоїть мінарет – артефакт турецького періоду історії Кам’янця, коли із собору зробили мечеть. Тепер на верхівці мінарету – золота фігурка Богоматері.

Домініканський Монастир, Миколаївський Собор, Вірменський квартал, польсько-фольварецькі сходи, башти в неочікуваних місцях, дзвіниці, арки, будинки XVIII-XIX сторіччя… І незабутні емоції від захопливої прогулянки дивовижним містом. Усе це Кам’янець-Подільський.