Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Міжнародний день сну – поради, як побороти безсоння

1 хвилина на читання
сон

Цю дату стали відзначати з ініціативи Міжнародного комітету дня сну, який є частиною Міжнародного товариства сну, в 2008 році. Свято було організоване з метою нагадати людям про користь правильного і здорового сну, звернути увагу громадськості на проблеми, пов’язані зі сном, і їх медичні, освітні та соціальні аспекти. Крім того, Міжнародне товариство сну таким чином сприяє профілактиці і лікуванню розладів сну, від яких страждає здоров’я і якість життя принаймні 45% населення Землі.

Що робити, коли мучить безсоння, яке не дає спати, навіть, якщо людина відчуває сильну потребу у відпочинку?

Журналісти «БН» дізналися у пересічних мешканців  громади, які їхні методи боротьби з безсонням.

 – У мене є своя методика дихання для швидкого сну. Коли в мене безсоння, я обов’язково користуюся нею. – розповідає Світлана,  – Спокійний, глибокий вдих через ніс протягом 4 секунд, після чого затримка дихання на 7 секунд та повний видих протягом 8 секунд ротом. Це допомагає протягом 5-10 хвилин. Дихальні методики націлені на нормалізацію серцевого ритму, зняття напруги чи панічної атаки.

А Надія Яківна, мешканка Бучі, яка періодично не може заснути, розповіла:

Я раджу випивати настої трав,  які можуть допомогти розслабитися і швидко заснути, якщо до них у вас немає протипоказань. До прикладу сама я користуюсь меліссою, яка є прекрасним природним антидепресантом, чай з якою за годину до сну допомагає трохи розслабитися. Ще мені подобається пити ромашку з лавандою. Обидві рослини використовуються для боротьби з безсонням, якщо немає протипоказань, то можна використовувати їх і це неодмінно допоможе. Є ще безліч трав, які допоможуть вам швидко заснути, але будьте до них обережні, не менше, ніж до лікувальних препаратів.

Є велика кількість методик і рекомендацій, які дають відповідь на питання, як швидко заснути або, у всякому разі, значно скоротять час на засинання.

Для повноцінного міцного сну вчені радять не лягати спати натщесерце або одразу після прийому їжі, не пити каву, не вживати енергетики та алкогольні напої. Засипати слід в темряві або напівтемряві, що стимулює вироблення гормону сну — мелатоніну.

Краще лягати спати до 23:00, так як внаслідок більш пізнього відходу до сну можуть порушуватися природні біоритми, що призводить до недосипання.

Фізичні вправи позитивно впливають на організм людини, тому, якщо ви щодня страждаєте від питання, що робити, щоб заснути, то відповідь проста – додайте фізичного навантаження. Це може бути все, що завгодно: швидка ходьба, біг, заняття в тренажерному залі, прості вправи в домашніх умовах. Хоча, звичайно, вправи на свіжому повітрі, принесуть більше користі для сну.

Спорт допомагає зняти стрес, позбутися зайвої енергії. Заняття спортом не повинні бути безпосередньо перед сном, так як мінімум годину м’язи тіла продовжують працювати, а енергія виробляється з надлишком. Заснути в такому стані складно, зате через години півтори, дві, настає приємне відчуття розслабленості.

Але якщо ви все рівно не можете заснути, то краще лікування, як відомо, може запропонувати тільки фахівець цієї галузі. Психологи та інший лікуючий персонал давно проводять подібні терапії серед людей з безсонням, створюють індивідуальні плани та допомагають змінити їм свій стиль життя.

Зверніться до лікаря та спіть спокійно.