Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Вразлива шкіра весною і яким повинен бути її pH

1 хвилина на читання

Щодня наша шкіра стикається зі шкідливим впливом зовнішнього середовища: сухе повітря в опалюваних приміщеннях, неякісна протічна вода, сильний вітер та мороз, надто агресивна дія ультрафіолетового випромінювання, забруднення, стрес. Усі ці фактори негативно впливають на епідермальний захисний бар’єр, у результаті чого шкіра стає чутливою та схильною до втрати вологи.

Усі ми добре розуміємося на процесах очищення шкіри, зволоження, живлення, а от що таке кислотність нашої шкіри і який повинен бути pH знають далеко не всі.

Що таке pH?

pH шкіри – це кислотно-лужний баланс, який міститься у молекулах води. Це показник кислоти й луги, який змінюється залежно від стану шкірного бар’єра людини. 

Поверхня нормальної шкіри має кислу реакцію, і її pH становить 5,5 (нейтральний pH = 7.0, крові – 7.4).

Практично всі живі клітини (у тому числі велика частина бактеріальних) дуже чутливі до змін pH, і навіть невелике закислення для них згубно. Тільки шкіра, вкрита шаром ороговілих клітин, може собі дозволити зодягнутися в кислотну мантію.

Кислотна мантія шкіри є першою ланкою захисту від мікроорганізмів, так як більшість їх не любить кисле середовище. І все таки є бактерії, які постійно живуть на шкірі, наприклад лактобактерії. Вони воліють жити саме в кислому середовищі і навіть самі виробляють кислоти , вносячи свій внесок у формуванні кислотної мантії шкіри. Ці бактерії не тільки не приносять шкоди шкірі, але навіть виділяють речовини, які володіють антібіотичною дією і пригнічують життєдіяльність патогенних мікроорганізмів.

Коли ми, вмиваючись, використовуємо звичайне лужне мило, ми надаємо руйнівну дію на захисну оболонку шкіри. Шкідливі бактерії в такому випадку почувають себе дуже вільно. Але відновлення кислотної мантії відбувається вже приблизно через пару годин. А ось поки йде це відновлення, шкіра знаходиться без захисту і починає старіти. Це ж найсприятливіший момент для вільного входу в глиб шкіри мікробів, різних інфекцій і ультрафіолетових променів, що дуже зношує шкіру.

При відхиленні pH від 5,5 в ту чи іншу сторону страждає організація ліпідних пластів: у них з’являються дефекти, через які вода може випаровуватися. Відповідно, якщо зловживати миючими засобами (у т. ч. самим традиційним – кусковим милом), миючись з приводу і без приводу, то бар’єрна функція шкіри буде слабкою, а роговий шар не встигатиме відновлюватися.

Юнаки та дівчата, бажаючи ліквідувати свої вікові прищики і вугрі, починають при вмиванні вживати мило, яке має 11 одиниць pH і цим подразнюють жирний покрив, тому у шкіри починає вироблятися захисна реакція, тобто шкіра виділяє більшу кількість жиру. Замкнуте коло. І саме тому слід користуватися при очищенні шкіри тільки косметичними засобами.

Якщо Ви маєте проблемну або схильну до висипань шкіру, їй необхідні засоби для очищення та догляду, що були спеціально розроблені з урахуванням її потреб. Шукайте на упаковці наступні маркування та позначення:

Не містить мила
Здорова шкіра, від природи має слабо-кислий рівень рН. Проблемна шкіра зазвичай має лужний pH, тому мило ще більше порушує природний баланс шкіри, зменшуючи її здатність протидіяти інфекціям.

Некомедогенний (Non-comedogenic
Некоммедогенний засіб не містить компонентів, що закупорюють пори (закупорені пори також називають «комедонами»). Закупорені пори призводять до утворення вугрів та інших висипань.

Нежирний
Проблемна та схильна до висипань шкіра сама по собі виробляє багато шкірного жиру, тому уникайте засобів із жирною текстурою.

Комедонолітичний
Комедонолітичний засіб – це засіб, що руйнує комедони (чорні і білі вугри) і відкриває закупорені пори.


Кератолітичний
Кератолітичні засоби руйнують застарілі клітини шкіри і сприяють природному процесу її регенерації.


Слабо-кислий рН
Засоби для проблемної шкіри також повинні бути слабо-кислими, оскільки це допомагає повернути шкірі оптимальний рівень pH.