Лютий 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Запровадження електронного лікарняного

1 хвилина на читання
З першого квітня 2020 року в Україні планується запровадити електронний лікарняний, – повідомив заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль під час прес-брифінгу “Розвиток державних фондів соціального страхування: проблеми та перспективи”.

«Це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Нам потрібні незворотні зміни, які покращать ситуацію у системі соціального страхування України», – сказав Олег Коваль.

Перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проекту e-Health.

Процедура оформлення передбачатиме, що кожен лікар, який видає лікарняний повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. За словами заступника міністра, електронний лікарняний принесе більше прозорості та відкритості при його оформленні і видачі.

Коваль також наголосив, що Мінсоцполітики запровадить персональну відповідальність лікарів, що зменшить “потенційні корупційні ризики”.

Електронний обіг дасть можливість відслідкувати, чи лікарняний видав профільний лікар, адже часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю.

Ще з’явиться можливість боротися та відслідковувати випадки, коли “на лікарняний” іде половина співробітників підприємства, які по факту продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування.

Інформацію про лікарняні своїх працівників роботодавці отримуватимуть з відповідних електронних систем.

За підрахунками міністерства, введення електронних лікарняних по тимчасовій втраті працездатності дозволить зекономити в рік до 5 млрд грн. При цьому, наголосив Коваль, всі лікарняні у паперовій формі, відкриті до 1 квітня 2020 року, прийматимуться на відшкодування.