Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Кліматологи: пил і смог поширюють коронавірус

1 хвилина на читання

Очищення повітря над містами в зв’язку з карантином має важливе значення для боротьби з інфекцією.

Кліматологи Служби моніторингу атмосфери COPERNICUS надали свої висновки стосовно того, як змінився стан клімату останнім часом у зв’язку з пандемією коронавірусу на планеті і вжиті багатьма країнами обмеження на роботу підприємств і транспорту, пише mind.

Зокрема, зазначається, що зі знімків супутника Sentinel-5P помітно, що різко впав рівень забруднення повітря діоксидом азоту у Франції та Італії, міське повітря явно стало чистішим.

«У короткостроковій перспективі скорочення цього показника є дуже корисним. Рівень забруднення повітря впливає на серцеву та легеневу діяльність людини, тому якщо повітря чистіше в той час, коли вірус літає навколо, це може бути тільки хорошою новиною», – каже директор Служби моніторингу атмосфери COPERNICUS Вінсент-Анрі Пьох.

Ще одна перевага сьогоднішнього низького показника забруднення повітря: не можна виключати, що коронавірус може передаватися за допомогою частинок пилу. Наукового консенсусу з цього питання немає, але ряд експертів вважають, що це цілком ймовірно.

«Коли тверді частинки знаходяться в певній щільності повітря, де також міститься багато смогу і атмосферного забруднення, можна вважати, що вони потрапляють на свого роду автомагістраль, яка прискорює епідемію», – зазначає Алессандро Міан, глава італійського Товариства клімату і медицини.

Таким чином, скорочення в короткостроковій перспективі рівня забруднення повітря – позитивний фактор.

Проте, незважаючи на економічний спад, викиди парникових газів в атмосферу все ще відбуваються, а рівень вмісту вуглекислого газу – рекордно високий.

У Європі в цьому березні середня температура була майже на 2 градуси Цельсія вищою, ніж в період з 1981 по 2010 роки.

Ще більш екстремальні показники спостерігалися в деяких частинах України і Росії. В Україні температура в березні була на 6 градусів вище, ніж середній показник для цього місяця; в Росії – на цілих 8.

«Швидше за все, вплив припинення економічної діяльності на рівень вмісту в атмосфері СО2 буде вкрай незначним, – вважає Оксана Тарасова, керівник Відділу досліджень атмосфери Всесвітньої метеорологічної організації. – Нинішній рівень вмісту атмосферного CO2 складається не з щорічних викидів, а являє собою весь накопичений з доіндустріальної епохи обсяг. У такому масштабі скорочення викидів протягом одного конкретного року навряд чи матиме вплив на глобальний рівень вуглекислого газу в атмосфері», – зазначила вона.