Травень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Блиставиця – перша колона рашистів і загиблі (ФОТО)

1 хвилина на читання

Перша колона російських танків, БТРів та іншого транспорту їхала до Блиставиці дорогою зі сторони Луб’янки повз аеропорт.

Як згадує місцевий житель, який у цей час намагався загасити пожежу будинку, а коли почув гуркіт, сховався за парканом, техніка йшла кілька годин на відстані 2-3 метрів один від одного. На БТРах сиділи ворожі солдати у балаклавах і світлозахисних окулярах. Інший чоловік розповів, що від проїзду колони вся земля дрижала, навіть стіни льоху ходуном ходили.

Зараз поруч із цією дорогою на полі валяється збитий російський гелікоптер, якого потроху розбирають на запчастини на згадку.

Загиблі

Від дій окупантів у Блиставиці загинули шість місцевих, ще п’ятьох розстріляли у садових товариствах (люди тікали від війни з квартир у місті на дачі).

Староста Світлана Микиша розповіла, що більшість було розстріляно в автомобілях, коли вони намагалися евакуюватися:

  • хлопець 15 років загинув між Блиставицею і Мироцьким. Його мамі і 8-річній сестричці вдалося вижити після стрільби по їх авто;
  • подружжя пенсіонерів у червоному «Жигулі» на Старобородянській трасі;
  • два чоловіки у вантажівці поблизу Мироцького.
  • Одного чоловіка хтось попросив передати сусідам про евакуацію, а на тому подвір’ї були окупанти, які забили його до смерті прикладами і ногами. Згодом ледь залишився у живих його рідний брат, який намагався його знайти.
Фото з відео Дмитра Комарова

Староста Світлана Микиша теж має особисті страшні спогади.

Вона була на роботі, а її чоловік з маленькою донечкою і старшим сином перебували вдома, коли розпочалася кононада. Чоловік з дітьми заховалися у підвалі, навіть теплі речі не встигли взяти. Гул, вибухи, стрілянина – мала дуже злякалася і весь час плакала. Коли було невелике затишшя, старший син побіг за теплими речами.

Згодом вони разом виїхали у Мироцьке до знайомих. Адже це село розташовується подалі від аеродрому і є можливість їздити щодня на роботу. Та за кілька днів рашисти вже зайняли і цей населений пункт. 12 березня родина змогла евакуюватися.

Світлана Михайлівна розповідає, що кілька днів тривали коридори від Немішаєво, а блиставчани 12-13 березня змогли дістатися туди і виїхати. А починаючи з 14.03 окупанти вже не випустили біженців з Немішаєво. Та місцеві прихистили жителів Блиставиці у своїх підвалах.

Блиставиця – зруйновані будинки і спогади про окупацію (ФОТО)

А цей снаряд влучив у щілину між будинкам, які лише посікло осколками. Дерев’яні хати пережили окупацію, а ракета чекає під парканом, коли вирішать її долю.