Вересень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сезон баклажанів у розпалі

1 хвилина на читання

На Сході, звідки родом баклажани, їх вважають овочем довголіття. Попри цілющі властивості цей овоч ціниться східними жінками за властивість надавати омолоджуючий ефект, покращувати колір шкіри, розгладжувати зморшки і надавати шкірі пружності.

Дієтична складова овоча

У 100 грамах баклажана всього 25 ккал, а тому дієтологи в один голос заявляють про його користь і введення в раціон, особливо в період зменшення ваги. Завдяки тому, що баклажани смачні і низькокалорійні, легко перетравлюються, їх включають до складу лікувальних дієт і дієт для схуднення.

Більше того, завдяки вмісту клітковини баклажани пришвидшують процес травлення, ефективно розщеплюють жири, знижують рівень холестерину в крові. Взамін організм отримує корисні ненасичені жирні кислоти.

Користь для жінок

Високий вміст марганцю роблять овоч незамінним для жінок в період клімаксу і при передменструальному синдромі. Знімає дратівливість, плаксивість, знімає перепади настрою. Корисний також вагітним завдяки високому вмісту фолієвої кислоти, вживання допомагає впоратися з набряками, що часто супроводжують вагітність.

При регулярному вживанні баклажанів людина може поліпшити свою нервову систему і позбутися безсоння, оскільки в цих плодах є вітаміни групи В. Корисно буде їсти баклажани при подагрі, бо вони не дають можливості накопичуватися сечовій кислоті. Баклажани мають здатність нормалізувати водно-сольовий баланс і ліпідний обмін. Кількості вітаміну С в одному баклажані достатньо для профілактики грипу та застуди.

Як вибирати баклажани

Визначити «правильні», смачні та корисні овочі допоможуть такі поради.

Звертайте увагу на плодоніжку. Вона повинна бути зеленою та гладкою. Потемніла й зморщена плодоніжка свідчить про те, що баклажан був зірваний давно й лежить на прилавку вже багато днів.

Про отруту, що встигла накопичитися, свідчитимуть коричневі плями на плоді, його сухість і відсутність глянцевого блиску.

Про те, що «синенькі» несвіжі, також вкажуть вм’ятини, які не відновлюються після натискання.

Період технічної стиглості – ідеальний час для вживання баклажана в їжу. Визначити, коли ж настав «той самий момент», досить нескладно. Зазвичай такі овочі мають темно-фіолетовий (але не чорний!) колір і середній розмір.

Відмовитися ж від баклажанів варто в тому випадку, якщо ви страждаєте розладом стравоходу: овочі можуть викликати виразку або гастрит.