Січень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як подолати втому?

1 хвилина на читання

Втома може бути симптомом багатьох хвороб – діабету, серцево-судинних, артриту, анемії, захворювань щитоподібної залози,або ж синдрому хронічної втоми, пише Центр громадського здоров’я України на своїй офіційній сторінці у Facebook.

До основних психологічних причин утоми, зокрема, належать монотонність праці, несприятливий соціально-психологічний клімат у колективі, значні інтенсивність і тривалість праці, її напруженість через підвищені виробничий ризик та небезпеку, стреси, депресивні й тривожні стани.

Зверніть увагу, якщо з’явились такі симптоми як:хронічний головний біль;підвищена втомлюваність; дратівливість; нервозність; порушення сну; загострення хронічних захворювань; можливе виникнення артеріальної гіпертензії, виразкової хвороби, ішемічної хвороби серця.

У здорових людей втома виникає через фізичне та/або психічне навантаження. У цьому випадку взагалі не йдеться про якусь особливу проблему – втому “лікують” відпочинком.

Важливо вчасно зрозуміти, що ви втомилися, і дозволити собі перепочинок.

Дієві засоби від утоми:

1. Повноцінний сон

Дорослим у віці 18–60 років рекомендовано спати не менше 7 год на добу, дітям 6–12 років — 9–12 год, а у віці 13–18 років — 8–10 год.

2. Правильно організований режим харчування відповідно до вікових потреб та енергозатрат

Здоров’я, працездатність, активне розумове та фізичне довголіття значною мірою залежать від правильного та повноцінного харчування.

3. Регулярні фізичні навантаження

Будь-яка фізична активність – біг, плавання, катання на велосипеді, ковзанах чи лижах – принесе заряд бадьорості й позитивних емоцій.

4. Відмова від шкідливих звичок

Куріння та алкоголь, які люди часто застосовують, щоби розслабитися, насправді виснажують організм, посилюють утому та надзвичайно шкідливі для здоров’я.

5. Зміна діяльності

Намагайтеся раціонально розподіляти час роботи й відпочинку.Перемикайтеся з фізичної праці на розумову та навпаки.

6. Розподіл завдань за пріоритетністю

На роботі організуйте нетривалі, бажано активні, паузи, в обідню перерву вийдіть на свіже повітря та прогуляйтеся пішки 20-30 хвилин.

Поки немає ніякого спеціального медикаментозного лікування втоми, проте зміна поведінки неодмінно допоможе її подолати.